Svet
22 ogledov

Večkratnim morilcem priznali pravice

Evropsko sodišče za človekove pravice EPA
Evropsko sodišče za človekove pravice je danes presodilo, da odrekanje možnosti vnovičnega pregleda primera in izpustitve krši pravice treh morilcev.

Trije razvpiti britanski morilci so se pritožili na Evropsko sodišče za človekove pravice, ker v Veliki Britaniji nimajo možnosti vnovičnega pregleda njihovega primera. Sodišče je danes presodilo, da dosmrtna ječa brez možnosti izpustitve pomeni nečloveško in ponižujoče ravnanje z zaporniki. Ocenilo je, da dejstvo, da obsojeni "nimajo upanja za izpustitev", predstavlja kršitev njihovih pravic. A kot so poudarili v Strasbourgu, sodba ne pomeni, da lahko obsojeni računajo na izpustitev. 

Britanski premier David Cameron je izjavil, da se s sodbo ne strinja, in dodal, da je podpornik dosmrtne kazni. Vendar je po besedah BBC-jevega poročevalca Cliva Colemana sodba pomembna pravno in politično, zato jo bo britanska vlada morala upoštevati.

Zmaga za razvpite večkratne morilce

Na evropsko sodišče so se obrnili Jeremy Bamber, ki je v zaporu zaradi umora petih članov svoje družine, serijski morilec Peter Moore, ki je ubil štiri geje, in večkratni morilec Douglas Vinter. Obsojeni Bamber trdi, da za zločine ni kriv. Pritožili so se zaradi domnevne kršitve tretjega člena Evropske konvencije o varstvu človekovih pravic, ki prepoveduje nečloveško in ponižujoče ravnanje.

Sodišče je ocenilo, da bi morali imeti obsojeni na dosmrtno ječo možnost vnovičnega pregleda kazni. Zdaj so namreč lahko izpuščeni le, če tako odloči britanski minister za pravosodje.

Kot je poudaril veliki senat sodišča, v evropskem in mednarodnem pravu velja precedens, da se dosmrtne kazni znova proučijo po določenem obdobju, običajno 25 let. Tako je bilo tudi na Otoku, a so Britanci leta 2003 spremenili zakonodajo in od takrat dosmrtno obsojeni nimajo več možnosti vnovične proučitve primera.

Komentarjev 1
  • mph 16:49 09.julij 2013.

    Mah, morda pa bi lahko skrajšali to obdobje na recimo 5 let, da bodo birokrati EU, ki jih tako zelo skrbi za "nehumano" kazen prepričanih klavcev, še bolj veseli. Ma v takih primerih lahko samo rečem marš u p.....