Svet
828 ogledov

Večurna blokada v Beogradu: Vučiču uspelo zapustiti predsedniško palačo

epa
V Beogradu je še vedno vroče...

Na sinočnjih protestih v srbski prestolnici je skupina protestnikov in več opozicijskih voditeljev nasilno vdrla v poslopje javne radiotelevizijo. Zahtevalo so,  da se vključijo v program v živo, nakar je posredovala policija.

Zaradi sinočnjih dogodkov je predsednik Aleksandar Vučić za danes napovedal novinarsko konferenco in protestniki so se zbrali še pred zgradbo predsedstva v Beogradu. Okoli stavbe so naredili obroč in Vučića blokirali.

Srbski predsednik Aleksandar Vučić je vendarle zapustil predsedniško palačo, potem ko so protestniki končali večurno blokado zgradbe. Ti so se medtem odpravili pred policijsko postajo, kjer je pridržanih več udeležencev sobotnih in današnjih protestov, poroča regionalna televizija N1.

Protestniki so se opoldne, ko je imel Vučić v predsedniški palači novinarsko konferenco, zbrali na poziv opozicijskega zavezništva Zveza za Srbijo (SZS). Nato so sklenili človeško verigo in predsedniku več ur preprečevali, da bi palačo zapustil. Pozivali so ga k odstopu.

Ko so se umaknili, jo je lahko zapustil. Nekaj deset protestnikov ga je ob izstopu žalilo, on pa jim je samo pomahal, se usedel v avtomobil in se odpeljal.

Protestniki so se medtem preselili pred policijsko postajo na Ulici despota Stefana, kjer je pridržanih več ljudi, ki so v soboto zvečer sodelovali pri nasilnem vdoru v poslopje srbske radiotelevizije. Te želijo osvoboditi.

"Čutimo moralno obvezo, da pomagamo tem mladeničem," je pred policijsko postajo povedal vodja gibanja Dveri Boško Obradović, ki je tudi eden od vodij protestov.

Staršem aretiranih mladeničev so dovolili vstop na policijsko postajo, da so jih lahko videli.

Vodje SZS Obradović, Dragan Đilas, Zoran Lutovac in Nebojša Zelenović so se sicer želeli predati policistom. "Vsi mi, ki smo bili sinoči na RTS, prevzemamo odgovornost, ker smo zahtevali, da RTS poroča resnicoljubno," je na Twitterju zapisal Đilas.

Notranje ministrstvo je sicer sporočilo, da so doslej aretirali sedem ljudi, ki so zagrešili različna kazniva dejanja med sobotnim vdorom v RTS ali današnjim protestom pred predsedniško palačo.

Protestni shod "eden od petih milijonov" proti srbskim oblastem je v soboto Beogradu potekal že trinajstič zapored.

Komentarjev 1
  • Avatar Leon
    Leon 10:03 18.marec 2019.

    In kako bodo sedaj reagirali naši politični kjukci na reakcijo srbske opozicije ? Venezuelsko opozicijo so podprli čeprav ni demokratično izvoljena .Guaidó je tipičen mandžurski kandidat .