Svet
15 ogledov

Vedeli so, da bodo umrli

Razbitine letala. (Foto: Reuters) Žurnal24 main
Preiskovalec: Kaczynski ni silil pilota, naj pristane. Posadka nekaj sekund pred strmoglavljenjem vedela, da so pogubljeni.

''Na posnetku črnih skrinjic ni niti enega stavka, ki bi nakazoval na to, da je bila posadka pod pritiskom, da mora pristati. Ni bilo stavka v smislu: 'Moramo pristati.' Seveda pa lahko pritisk stopnjujete tudi le s prisotnostjo,'' je dejal Edmund Klich, glavni poljski preiskovalec letalske nesreče, v kateri je 10. aprila poleg 95 oseb umrl tudi poljski predsednik Lech Kaczynski.

Na delu tudi psihologi
Pretekli teden so ruski preiskovalci že razkrili, da sta bili tik pred strmoglavljenjem v kokpitu prisotni še dve osebi, ki nista bili del posadke. Klich je zdaj povedal, da je bila ena od teh dveh oseb general Andrej Blasik. Čeprav posnetki ne izkazujejo neposrednih pritiskov, posnetke preučujejo tudi psihologi, ravno zaradi možnih neverbalnih oblik pritiskov na pilota, naj pristane.

Špekulacije o tem, da se je pilot odločil pristati zaradi pritiska Kaczynskega in kljub drugačnim navodilom kontrolorjev letov, so vzniknile kmalu po nesreči.

Vedeli so, da so pogubljeni
Klich je še pojasnil, da bodo vse analize, tudi prepis pogovorov s črne skrinjice, javno objavljene. V intervjuju za poljsko televizijo TVN channel je še povedal, da se je ekipa nekaj sekund pred strmoglavljenjem zagotovo zavedala, da so pogubljeni.

Vojaško letalo Tu-154 je bilo 10. aprila namenjeno v Rusijo na proslavo ob 70. obletnici pomora 22 tisoč poljskih vojakov in intelektualcev v Katinskem gozdu. V nesreči je poleg Kaczynskega umrl precejšen del državnega vrha, tako vojaškega osebja, bančnikov kot tudi poslancev.

Novega predsednika bodo Poljaki izbirali 20. junija, največ možnosti za zmago ima Bronislaw Komorowski.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.