Svet
11524 ogledov

Veganska starša obsojena, ker je bil otrok podhranjen

otrok v bolnišnici
Deklica pri 19 mesecih ni imela zob in je bila videti kot trimesečni otrok.

Sodišče v Sydneyju je starša danes triletne deklice spoznalo za kriva in ju obsodilo na 300 ur družbenokoristnega dela. Očitali so jima zanemarjanja otroka in ogrožanja njegovega zdravja. Sodišče jima je naložilo 18-mesečno kazen, v okviru katere morata opraviti omenjeno družbenokoristno delo.

Deklica pri 19 mesecih ni imela zob in je po videzu spominjala na trimesečnega otroka. Kot posledica prehrane, ki ji je bila podvržena, je imela težave s kostmi, poleg tega pa ni bila nikoli cepljena. Hranili so jo z ovsenimi kosmiči, krompirjem, rižem, tofujem, kruhom, arašidovim maslom, riževim mlekom in občasno sadjem. Nikoli ni dobivala prehranskih dodatkov. 

Socialna služba se je z družino seznanila, ko je bila deklica hospitalizirana zaradi zdravstvenih težav. Ob sprejemu v bolnišnico je tehtala 4,89 kilograma. Od rojstva pa do hospitalizacije in ni bila pri zdravniku. Deklica je imela modre ustnice, hladne okončine, nizek pritisk in vrednosti kalcija ter slabo mišično maso. Ni se bila zmožna plaziti ali sedeti brez pomoči. Ni govorila. Njene noge so bile zatečene zaradi tekočine, ki se je nabirala v njih. 

Kmalu po tem, ko so ji uvedli normalno prehrano, je deklica začela rasti, izrasli so ji tudi zobje.

Deklica napreduje

Danes je deklica stara tri leta in živi pri sorodnikih. Njeno zdravstveno stanje se je izboljšalo, a potrebuje fizioterapijo, obravnavo pri logopedu, poleg tega pa jemlje zdravila in prehranska dopolnila za rast. Fizično in psihično zaostaja za svojimi vrstniki, navaja The Guardian. 

Njena starejša brata sta tudi nastanjena pri sorodnikih. Ko so ju odvzeli staršem, nista bila bistveno podhranjena, tako kot njuna mlajša sestra pa nista bila redno cepljena. 

Zgodbo večkrat spremenila

Sodnica je ocenila, da zanemarjanje ni bilo namerno. Poudarila je, da je skrb za ustrezno prehrano otrok odgovornost vsakega starša in da bi na določeni točki morala spoznati, da se hči ne razvija tako, kot bi se morala. Starša sta svojo zgodbo večkrat spremenila in nista bila odkrita glede tega, kaj se je dogajalo doma. 

Starša, oba stara nekaj čez 30 let, sta izgubila skrbništvo nad otroki in sta z njimi le občasno v stikih. Par se je medtem tudi razšel. Oče je na sodišču prosil za nižjo kazen, ker naj bi imel omejeno vlogo pri skrbi za deklico. Sodnica je njegovo prošnjo zavrnila. 

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 9
  • alen04 08:47 23.avgust 2019.

    Odvzet skrbništvo!!!! To kar ta dva psihopata počneta, vsekakor ni v korist otroka.

  • a04fcc1478065fdf1a95135fefb1e4e18500f9f6 21:08 22.avgust 2019.

    Kaj ima cepljenje veze z nepravilno prehrano? Vegani ponavadi cepijo (zastrupijo otrokovo telo) zraven pa še podhranijo otroka. Tak da nardijo dvojno škodo, ne le eno.

  • moder 16:12 22.avgust 2019.

    Menjaš besedo vegan za druge pojme glede na čas. Npr. 1938 bi vegana menjal jud ali pa rom, morda istospolno usmerjeni ali pa kaka druga manjšina. Isto fašizem, samo letnica se piše 2019....