Svet
27 ogledov

Velik poraz Angele Merkel: vzpon desnice

razno 28.08.13. Angela Merkel, German Chancellor Angela Merkel stands in front o razno 28.08.13. Angela Merkel, German Chancellor Angela Merkel stands in front o
Na današnjih volitvah v treh nemških zveznih deželah je vladajoča CDU kanclerke Angele Merkel zabeležila občutne izgube. V vseh treh deželah pa se je v parlament prebila desna populistična Alternativa za Nemčijo (AfD), ki je nastopala proti migrantom

Nemci v vseh treh zveznih deželah so z glasovanjem pokazali tudi svoj odnos do politike kanclerke Angele Merkel do migrantov, ki jo podpira vse manj Nemcev. V nasprotju pa slavijo skrajno desni populisti AfD, ki so po današnjih volitvah prisotni v polovici od 16 zveznih dežel.

V Baden-Württembergu slavijo Zeleni

Kot so pokazale tudi projekcije televizij ARD in ZDF, so v Baden-Württembergu po napovedih zmagali Zeleni ministrskega predsednika Winfrieda Kretschmanna z dobrimi 32 odstotki glasov in tako prvič postali najmočnejša stranka v kateri od zveznih dežel. Krščansko-demokratska unija (CDU) Merklove je v primerjavi s prejšnjimi volitvami izgubila več kot deset odstotnih točk in s 27,5-odstotno podporo pristala na drugem mestu.

Tretje mesto so tam s 13 odstotki glasov osvojili socialdemokrati (SPD), stranka AfD, ki so jo ustanovili leta 2013, pa je z 12,5 odstotki glasov pristala na četrtem mestu.

Desna populistična AfD v porastu

V deželi Porenje-Pfalško je največ glasov, 37,5 odstotka, dobila SPD ministrske predsednice Malu Dreyer. Drugo mesto je osvojila stranka CDU, ki je prejela 32,5 odstotka glasov, AfD pa je dobila od 10 do 11 odstotkov in se tako prvič prebila v deželni parlament.

Na Saškem-Anhalt pa se je CDU ministrskega predsednika Reinerja Haseloffa kljub precejšnji izgubi podpore obdržala na prvem mestu. Dobila je 30 odstotkov glasov. Na drugem mestu je pristala AfD, ki je dobila od 21,5 do 23 odstotkov glasov, na tretjem pa leva stranka Die Linke s 16,5-odstotno podporo.

Komentarjev 19
  • Žurnalček 20:28 14.marec 2016.

    Zakj bi morali mi prevzeti od držav , ki so nekdaj imele kolonije njihove državljane iz Maroka , Alžira , Libije , Podsaharske Afrike ! Gospoda kolonizatorji naj jih sprejmejo in ne mi !

  • Žurnalček 20:25 14.marec 2016.

    Če je kdo od politikov EU mislil , da bodo ljudje veseli prihoda Musličev, se je tako grdo zmotil , da ga lahko mirne duše imenujemo politični idiot ali samomorilec ! Če pa sedaj teli novi , še bolj desnonacionalni, ...prikaži večni, ne bodo Musliče vrnili nazaj , bo pa na naslednjih volitvah zmagala čista fašistična stranka . Iz vsega tega lahko povzamemo , da je demokratki Angeli uspelo uničiti v EU demokracijo , kajti jaz si želim samo izgon beguncev , ne pa fašizma ! Primarno meni je pa njihov izgon , potem pa šele stranka na oblasti !

  • Žurnalček 19:49 14.marec 2016.

    Ćao Angelca , čao kontraška Sirska sodrga !