Svet
2560 ogledov

Velik preobrat v državi, poznani po brutalnem kršenju pravic

nikab, burka, muslimani Žurnal24 main
Saudska Arabija je zaradi brutalnega kršenja ženskih pravic pogosto tarča številnih kritik. Odločili so se za to spremembo.

Savdska Arabija je objavila, da bodo ženske v tej državi poslej lahko vozile avto. Odločitev bo v veljavo stopila postopoma, potrdili pa so jo na državni televiziji.

Savdski uradniki so več let strogo zagovarjali stališče, da ženske ne bi smele voziti avtomobili.

Nekateri so izpostavljali, da je v savdski kulturi enotavno neprimerno, da bi ženske vozile avtomobile in da se moški poleg ženske voznice, ne bi znali obnašati.

Mnogi so izražali prepričanje, da bi pravica žensk do vožnje avtomobila vodila v promiskuiteto in zdrs institucije savdske družine. Eden izmed islamskih duhovnikov je celo trdil, da bi vožnja avtomobila ženskam slabo vplivala na jajčnike.

Očitno je, menijo opazovalci, da gre za vpliv princa Muhameda bin Salmana, 32-letnega sina kralja, ki stremi za reformo savdskega gospodarstva in družbe v celoti. Ne le, da bo s to odločitvijo Savdska Arabija pridobila večji ugled v svetu, pač pa bo to pozitivno vplivalo tudi na gospodarstvo, je prepričan princ.

Vlada v zadnjem času skuša motivirati vse več svojih državljanov, da si najdejo zaposlitev, tudi ženske. Težava je, da morajo slednje plačati privatne voznike, da jih vozijo na delo in domov, kar jim vzame dobršen del plače.

Savdska tiskovna agencija je objavila, da bodo ženske vozniški izpit lahko opravljale od junija prihodnje leto naprej, policija se bo v tem času morala prilagoditi, kako bo postopala z ženskimi voznicami. V državi redko prihaja do interakcij moških in žensk, razen, če niso v družinskih povezavah.

Savdska Arabija je bila doslej edina držva na svetu, kjer je za ženske veljala prepoved vožnje avtomobilov.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.