Svet
6 ogledov

Velika Albanija do leta 2013

(Foto: Reuters) Žurnal24 main
Direktor Inštituta za regionalne napovedi v glavnem albanskem mestu Tirani, Koča Danaj, je dejal, da bi se do leta 2013 morala formirati nova albanska država.

Po njegovih napovedih bi obsegala celotno Albanijo in Kosovo, a tudi dele Srbije, Črne gore, Makedonije in Grčije na ozemljih, kjer žive Albanci. Idejo je Danaj predstavil ob ustanovitvi nove politične liste z imenom Naravna Albanija. Po njegovem mnenju bi morali državljani naštetih držav na referendum, na katerem bi se izjasnili za ustanovitev velike albanske države. Najprej naj bi to strorilo Kosovo. Osnovanje nove države naj bi sicer potekalo po mirni poti in naj bi pripomoglo k stabilnosti in razvoju Balkana, obenem pa bi pomenilo rešitev albanskega vprašanja.

Danaj je sicer ni politični marginalec, saj je delal kot svetovalec treh albanskih premierjev. Kot pravi, ima za idejo tudi mendarodno podporo, večje vprašanje pa je, kako se bodo nanjo odzvale države, ki bi se morale na račun Velike Albanije odpovedati delu svojega ozemlja.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.