Svet
57268 ogledov

Britanci: Putin bi v prihodnjih dneh lahko razglasil tretjo svetovno vojno

Ukrajina Epa
8000 enot britanske vojske bo sodelovalo na vajah po vsej vzhodni Evropi za boj proti ruski agresiji. Britanski obrambni minister predvideva tudi možnost najbolj črnih scenarijev.

Obrambni minister Združenega kraljestva Ben Wallace pravi, da bi lahko Vladimir Putin čez nekaj dni napovedal novo svetovno vojno. Wallace je dejal, da ne bi bil presenečen, če bi Putin razglasil novo svetovno vojno in ukazal množično mobilizacijo Rusov, poroča britanski časnik Mirror.

Putin je 24. februarja začel agresijo na Ukrajino z utemeljitvijo, da gre za posebno operacijo za osvoboditev Ukrajine od nacistov. Od takrat so ukrajinska mesta pretresena z granatiranjem v bitki, za katero je vladna ministrica Liz Truss ocenila, da bi lahko trajala 10 let.

Ob soočenju z Zahodom, ki Ukrajini zagotavlja denar in oborožitev, se je Rusija sklicevala na svoje jedrske zmogljivosti v grožnjah, da se ne bo vpletala. Ruski zunanji minister Sergej Lavrov je v ponedeljek v pogovoru za rusko državno televizijo dejal, da je ''grožnja jedrske vojne realna" in obenem označil ukrajinskega predsednika Volodimirja Zelenskega za dobrega igralca, ki se le pretvarja, da se pogaja. Hkrati pa je dejal, da je Rusija z zvezo Nato praktično že v vojni.

Wallace: Putin bo skušal utrditi, kar ima

Ben Wallace je včeraj za britanski radio LBC ocenil, da bi Putin, ki je v vojni z Ukrajino "zatajil" pri večini svojih ciljev, lahko napovedal vojno "svetovnim nacistom".

"Ne bi bil presenečen, da bo verjetno prvega maja izjavil, da smo "zdaj v vojni s svetovnimi nacisti in moramo množično mobilizirati rusko ljudstvo"," je predvideval Putinovo ravnanje v naslednjih dneh. "Putin, ker ni dosegel skoraj nobenih ciljev, bo morda poskušal utrditi, kar ima... in (Putin) je samo nekakšna rakava rast v državi," je dodal. Obenem je izpostavil, da je potrebno Ukrajincem pomagati, da bodo ohranili zagon, ki potiska Ruse nazaj.

Kijev. | Avtor: Profimedia Profimedia
Velika Britanija bo v Evropo napotila 8000 vojakov

Wallace je povedal, da se bo v "prikazu solidarnosti in moči" britansko osebje pridružilo zaveznicam v Natu in zavezništvu združenih ekspedicijskih sil, ki vključuje Finsko in Švedsko, na vojaških vajah. Britansko obrambno ministrstvo je že napovedalo, da bo okoli 8000 enot britanske vojske sodelovalo na vajah po vsej vzhodni Evropi za boj proti ruski agresiji. Gre za eno izmed največjih skupnih vojaških razporeditev po hladni vojni. Vojaki bodo prisotni od Severne Makedonije do Finske.

Velika Britanija bo na vaje, od katerih nekatere že potekajo, poslala 72 tankov Challenger 2 in 120 oklepnih bojnih vozil ter artilerijske topove, helikopterje in brezpilotna letala.

Predvsem na jugu in vzhodu Ukrajine se srditi boji medtem nadaljujejo

Ruske sile danes nadaljujejo ofenzivo na jugu in vzhodu Ukrajine, kjer so v rewallagiji Donbas zavzele več vasi. V četrtek med obiskom generalnega sekretarja ZN Antonia Guterresa so ruske sile bombardirale Kijev, kjer je življenje izgubila vsaj ena oseba. Ukrajinski predsednik Vlodimir Zelenski je dejal, da so bili napadi, ki so se zgodili takoj po njegovih pogovorih z Guterresom, poskus Rusije ponižati organizacijo in njene vrednote.

Tiskovni predstavnik ruskega obrambnega ministrstva Igor Konašenkov je povedal, da je ruska vojska izvedla zračne napade na 38 vojaških ciljev, vendar ni takoj omenil Kijeva ali regije okoli prestolnice. Rusko obrambno ministrstvo je napad potrdilo danes v dnevnem poročilu o konfliktu v Ukrajini. "Visoko precizno zračno orožje dolgega dosega ruskih letalsko-vesoljskih sil je uničilo proizvodna poslopja raketnega in vesoljskega podjetja Artiom v Kijevu," je v poročilu zapisalo ministrstvo.

Kijev je sporočil, da imajo za danes v načrtu evakuacijo civilistov iz oblegane jeklarne Azovstal v južnem ukrajinskem mestu Mariupolj, kjer obkoljeni z ruskimi silami ostajajo ujeti ukrajinski borci in civilisti. Za zdaj sicer ne kaže, da bi bila Rusija pripravljena dovoliti odhod vsem.

Na jugu je ruska vojska obstreljevala Mikolajiv, pri čemer je bilo poškodovanih več deset domov, avtomobilov in trgovin, so sporočile regionalne ukrajinske vojaške oblasti. O eksplozijah so poročali tudi iz Odese, vendar je načelnik tamkajšnje vojaške uprave Serhij Bratčuk dejal, da so lokalne enote zračne obrambe obvladale razmere.

dezurni@styria-media.si

 

Komentarjev 35
  • janči 13:44 30.april 2022.

    Ja itak, vsak dan kakšna nebulozasta Amerika, ali pa Anglija ugotovi, da bo Putin pa jutri začel s 3. svetovno vojno. Idioti kretenasti!

  • Avatar Syn
    Syn 09:17 30.april 2022.

    Samo Johnsona pogledaš, pa ti je jasno da so Angleži res polpismeni paranoiki. Pumpajo in pumpajo, vedno vidijo nevidnega sovražnika, katerega nikoli ni niti bilo in se s tem še hvalijo. Skratka, njihovo mnenje je samo za ignorirat, ker nimajo treh čistih.

  • milan773 06:09 30.april 2022.

    Rus je agresor, Anglež zahrbten provokator, Američan gonilna sila, Zelenski naivni bolnik, vsi ostali žrtve tega nesmisla.