Svet
51 ogledov

"Velika Britanija ima do EU finančne obveznosti"

Angela Merkel EPA
Pri pogajanjih o izstopu Velike Britanije iz EU je treba že na začetku govoriti tudi o finančnih obveznostih Otoka do unije, je nemškim poslancem danes dejala nemška kanclerka Angela Merkel. Govorila je tudi o odnosih med EU in Turčijo ter poudarila, da nadaljnja oslabitev medsebojnih odnosov ni niti v interesu Nemčije niti Evrope.

Merklova je po poročanju nemške tiskovne agencije dpa dejala, da se finančne obveznosti Velike Britanije nanašajo tudi na čas po brexitu. Poudarila je, da je treba najprej razjasniti to vprašanje, šele nato pa je mogoče govoriti o bodočem odnosu unije do Londona. Tega vrstnega reda po njenih besedah ni mogoče obrniti.

Ob tem je Merklova dejala, da tretja država ne more računati na enake pravice, kot jih imajo države članice EU. Glede tega na Otoku po njenih besedah še obstajajo določene iluzije. "To bi bila izguba časa," je dejala o pogajanjih glede tega.

Tudi o Turčiji

Pogajanja o izstopu Velike Britanije iz EU naj bi se začela po britanskih predčasnih volitvah, ki bodo 8. junija. Trajala naj bi dve leti.

Turčijo je Merklova medtem pozvala k upoštevanju standardov pravne države in posvarila pred poslabšanjem odnosov med EU in to državo. "Z modrostjo in jasnostjo se bomo znotraj Evropske unije posvetovali, kakšne ukrepe obravnavamo kot primerne v določenem trenutku," je dejala.

Kot je izpostavila, mora Turčija med drugim pojasniti določene podrobnosti glede poteka referenduma o ustavnih spremembah. Omenila je tudi aretacijo nemško-turškega novinarja Deniza Yücela, pri čemer je turške oblasti opozorila, da tovrstne prakse na podlagi predsodkov niso združljive s standardi pravne države. Je pa ponovila, da si bodo prizadevali za vrnitev k dialogu.

Komentarjev 3
  • Janez_53 14:15 27.april 2017.

    Nič niso "pravočasno zavohali". Če bi pravočasno zavohali, se ne bi niti vključevali v EU.

  • Tupamaros 12:26 27.april 2017.

    V GB so novo naci tvorbo zavohali pravočasno in ji rekli goodbye.

  • izRODEk 11:15 27.april 2017.

    EU je novodobni Reich - nacifašistična tvorba. Potrebno bo očiščenje družbe kot take!Smrt fašizmu - svobodo narodu!