Svet
7 ogledov

Velika Britanija preklicala izvoz orožja Egiptu

Egipt, protesti Reuters
Velika Britanija je danes sporočila, da je preklicala izvozna dovoljenja za opremo, ki jo uporabljata egiptovska vojska in policija zaradi skrbi, da bi jo lahko uporabili proti protestnikom.

Medtem Združeni narodi od Egipta zahtevajo informacije o aretacijah nekdanjega egiptovskega predsednika Mohameda Mursija in drugih po vojaškem udaru 3. julija.

Omenjena izvozna dovoljenja zajemajo izvoz sestavnih delov za oklepne transporterje in brzostrelke, prav tako pa izvoz komunikacijske opreme, med drugim za tanke, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

"Zelo smo zaskrbljeni nad situacijo v Egiptu in nad dogodki, ki so vodili v smrt protestnikov. Britanska vlada svoje izvozne odgovornosti jemlje zelo resno in ima enega od najostrejših nadzorov izvoza orožja na svetu," je dejal britanski minister za gospodarstvo Vince Cable.

"Čeprav ni poročil, da je bila v nemirih uporabljena britanska oprema, smo se vseeno odločili za preklic dveh izvoznih dovoljenj," je povedal Cable in dodal, da ima Velika Britanija dolgo tradicijo blokiranja izvoza proizvodov, ki se uporabljajo za represijo.

"Izvoznih dovoljenj ne izdajamo takrat, ko obstaja jasno tveganje, da bi se lahko proizvodi uporabili za notranjo represijo, za povzročanje konfliktov znotraj države in napade na druge države," je zatrdil gospodarski minister.

Želijo vedeti kdo je priprt

Medtem pa so ZN zahtevali informacije o aretacijah Mursija in drugih vidnih islamistov. Visoka komisarka ZN za človekove pravice Navi Pillay je sedanjim egiptovskim oblastem že pred dnevi pisala, da bi jih zaprosila za obrazložitev dogodkov na začetku meseca. Poleg tega je zahtevala seznam oseb, ki bo bile aretirane v povezavi z dogodki 3. julija in kasneje, če so še vedno v priporu in na kakšni pravni podlagi.

Po navedbah njenih predstavnikov želijo ZN vedeti, na kakšni pravni podlagi so bili aretirani in pridržani Mursi ter njegovi tesni sodelavci. A predstavniki Pillayeve so danes priznali, da še niso prejeli odziva.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.