Svet
3 ogledov

Velika možnost padca vlade v Srbiji

olli rehn afp Žurnal24 main
Evropska unija v četrtek s Srbijo zaradi političnih in postopkovnih ovir ne bo podpisala začasnega političnega sporazuma, je povedal evropski komisar za širitev Olli Rehn.

"Globoko obžalujem blokiranje podpisa sporazuma s strani nekaterih srbskih politikov, ki niso slišali glasu srbskih volivcev," je poudaril in pojasnil, da vodja srbskih pogajalcev z EU Božidar Đelić sicer ima mandat za podpis sporazuma o stabilizaciji in pridruževanju, vendar za podpis nadomestnega, začasnega političnega sporazuma potrebuje nov mandat srbske vlade, ki mu ga premier Vojislav Koštunica ne želi dati iz razlogov, povezanih s statusom Kosova.

Ponudba EU ostaja na mizi, je zatrdil Rehn. "Mi smo pripravljeni, ko bo Srbija pripravljena," je poudaril in dodal, da ga je Koštunica pred časom prosil, naj pomagajo Srbiji naprej na poti v EU, zato je "razočaran, da se je zdaj odpovedal lastnim zavezam". V začasnem političnem sporazumu je na neki način še več konkretnih spodbud za Srbijo, saj vključuje tudi dialog o odpravi vizumov, je razliko med tem sporazumom in sporazumom o stabilizaciji in pridruževanju pojasnil Rehn. Upam, da bomo kmalu podpisali tudi slednjega, je menil.

Po mnenju Jelene Jevremović nihče ne ve, kakšen bo naslednji korak premierja Koštunice. © BOBO

 

Jevremovićeva: Za politični kaos kriva tudi EU
Novinarka Jelena Jevremović z beograjskega dnevnega časopisa Glas javnosti je za zurnal24.si povedala, da je za državljane Srbije nepodpis sporazuma zelo slab znak, saj so odšli v nedeljo na volišča prav zaradi možnosti približevanja EU. Po njenih besedah krivdo za politični kaos v Srbiji nosi tudi EU, saj se ne bi smela le dan po volitvah odločiti o napotitvi misije na Kosovo, ko pa je vedela, kakšno je mnenje Vojislava Koštunice o tem vprašanju.

"Večina političnih analitikov ni prepričana, kakšna bo naslednja Koštuničeva poteza, saj se pri njem nikoli ne ve, kaj bo naredil." Ocenjuje tudi, da obstaja zelo velika verjetnost za padec vlade. "Verjetnost, da pade vlada, pa je vsekakor večja, kot da ne bo padla," še sklene Jevremovićeva.

Kacin poziva srbske politike, naj izpolnijo pričakovanja državljanov
Poročevalec Evropskega parlamenta za Srbijo Jelko Kacin je v odzivu na novico, da Evropska komisija v četrtek ne bo podpisala političnega sporazuma med Srbijo in EU, povedal: ”Veliko razočaranje je, da je Srbija komaj nekaj dni po zmagi proevropsko usmerjenega Borisa Tadića na predsedniških volitvah na pragu samoizolacije."

Po njegovem mnenju bi Srbija s približanjem EU postala zgled vsem sosedom in vsej regiji ter bi zato dobila še več podpore in zaupanja svojih državljanov. Slovensko predsedstvo EU pa je izrazilo upanje, da bo podpis mogoč v prihodnjih dneh.

Rehn: EU ne bo krepila pritiska
O sporazumu bodo razpravljali zunanji ministri EU na zasedanju 18. februarja v Bruslju, je povedal komisar in izrazil upanje, da bo novi glavni tožilec Mednarodnega sodišča za vojne zločine na območju nekdanje Jugoslavije v Haagu Serge Brammertz obiskal Beograd pred tem zasedanjem. Zavrnil je možnost, da bi Evropska komisija kakorkoli okrepila pritisk na Srbijo.

Politični sporazum je EU 28. januarja ponudila Srbiji v zameno za sporazum o stabilizaciji in pridruževanju, ki mu je nasprotovala Nizozemska, ker Beograd še ni predal nekdanjega generala bosanskih Srbov Ratka Mladića, ki ga je haaško sodišče obtožilo za pokol v Srebrenici. Zaradi vloge nizozemskih vojakov v Srebrenici je leta 2002 padla nizozemska vlada.

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.