Svet
6 ogledov

Velika zmaga za homoseksualce

V ZDA so v 29 zveznih državah poroke istospolnih partnerjev prepovedane z ustavn Žurnal24 main
Ameriški zvezni sodnik zavrnil kalifornijsko prepoved istospolnih porok kot neustavno.

Odločitev sodnika Vaugha Walkerja bo imela daljnosežne posledice. Presodil je, da je zakon o prepovedi porok istospolnih partnerjev, ki so ga izglasovali v Kaliforniji, neustaven.

Zdaj dovoljena le zveza
V ameriški zvezni državi Kalifornija so se geji in lezbijke lahko legalno poročali od junija 2008 do novembra 2008. V tem času se je poročilo 18 tisoč homoseksualnih parov. Novembra predlani pa so kalifornijski volivci z 52,5 odstotka glasov izglasovali prepoved istospolnih porok, ki je znana tudi pod imenom Predlog 8. Od takrat je v Kaliforniji dovoljeno le sklepanje istospolnih zvez.

Zdajšnja odločitev sodnika za zdaj ne bo prinesla nobenih sprememb, veljati bo začela šele, ko se bo odločil tudi o tem, ali gre primer na vrhovno sodišče.

Po mnenju poznavalcev se bo to zagotovo zgodilo, kar pa daje novo upanje nasprotnikom porok med istospolnimi partnerji. "Na vrhovnem sodišču ni pet glasov za istospolne poroke," je prepričana vodja združenja Državne organizacije za poroke Maggie Gallagher. Na vrhovnem sodišču namreč zakon za potrditev potrebuje pet od devetih glasov sodnikov.

 Odločitev bo sicer vplivala na še okoli 40 ameriških zveznih držav, ki imajo podobno zakonsko ureditev področja.

Podpira ga tudi Obama
Odzval se je že kalifornijski guverner Arnold Schwarzenegger, ki je dejal, da odločitev "potrjuje zaščito in varovanje, ki si ju vsakdo zasluži". Guverner osebno sicer podpira istospolne poroke. Iz Bele hiše pa so poudarili, da je ameriški predsednik Barack Obama že kritiziral Predlog 8, saj je diskriminatoren in razdvajajoč.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.