Svet
53 ogledov

Velika zmaga za istospolne pare

Irska EPA
Irska, kjer je bila homuseksulnost do leta 1993 kriminalno dejanje, je kot prva država na svetu na referendumu podprla ustavne spremembe za izenačitev pravic istospolnih parov.

Katoliška Irska bo tako postala prva država na svetu, ki bo istospolne poroke dopustila z referendumom.

Po preštetih glasovih iz 40 od 43 volilnih okrajev je za spremembo ureditve na tem področju glasovalo 62,3 odstotka udeležencev referenduma, proti pa 37,7 odstotka,

"Najpomembnejše volilne skrinjice so odprte. Imamo 'da'. Z veliko večino v Dublinu. Danes sem tako ponosen, da sem Irec," je na Twitterju zapisal minister za enakost Aodhan O Riordain.
David Quinn, eden voditeljev kampanje proti in direktor inštituta Iona, je medtem za televizijo RTE dejal, da gre očitno za "zelo impresivno zmago za zagovornike". 

Volilna udeležba je bila presenetljivo visoka, višja, kot sicer na referendumih.V Dublinu je tako na volišča šlo okoli 60 ostotkov volilcev, v nekaterih drugih krajih pa več kot 50 odstotna.

Minister za enakost je navdušenje delil na na Twitterju: "Irska ni le rekla da. Irska je rekla f... daaaa!"

 

Štetje glasov sicer še vedno poteka, uradni izidi pa naj bi bili znani sredi ali konec popoldneva.

Homuseksulanost kazniva do leta 1993

Na Irskem so  homoseksualnost dekriminalizirali šele leta 1993, splav pa je z izjemo, ko je ogroženo življenje matere, še vedno nezakonit. Leta 2010 so uzakonili civilno partnerstvo in tako priznali zvezo med homoseksualci, ki pa se v več vidikih razlikuje od zakonske skupnosti. Predvsem je slednja zaščitena z ustavo, civilno partnerstvo pa ne.

Izenačitvi nasprotujejo številni starejši in prebivalci podeželja ter katoliška cerkev, vendar je njen  vpliv zaradi številnih škandalov v zvezi s spolnimi zlorabami otrok in spričo vedno večje sekularizacije družbe, upadel.

dežurni@zurnal24.si

Komentarjev 4
  • zkvazdjkrregistracijozahtevate 19:34 23.maj 2015.

    Sej res..kdaj se bojo zdej prvi slovenski istospolni pari lahko poročil? Da nav na konc pol Irska prej dobila istospolno poroko ker gre pr ns vse tko noro počas.

  • Avatar čavez
    čavez 19:26 23.maj 2015.

    Na tistem otoku so že iz davnine sami pedri.

  • Janez_53 16:36 23.maj 2015.

    Se naši "dušebrižniki" že pripravljajo na organizacijo protestov v Dublinu? Saj to je vendar protinaravno, kot so vpili pri nas na ulicah!