Svet
5698 ogledov

Velikanska obljuba Nemcev ukrajinskim voditeljem

Ukrajina vojak
1/2
Epa
Nemška obrambna ministrica Christine Lambrecht je v soboto nepričakovano obiskala Ukrajino. V južnem pristaniškem mestu Odesa se je srečala z ukrajinskim kolegom Oleksijem Reznikovim in obljubila, da bo Nemčija Ukrajini v nekaj dneh dostavila najsodobnejši sistem zračne obrambe. Med njenim obiskom so se sicer dvakrat oglasile sirene.

Ministrica je v Odesi, ki je bila v preteklih mesecih večkrat tarča ruskih raketnih napadov, ukrajinskemu obrambnemu ministru Reznikovu zagotovila, da bo Nemčija Kijevu v nekaj dneh dostavila prvo enoto že napovedanega najsodobnejšega sistema zračne obrambe Iris-T SLM, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Ukrajina naj bi najprej prejela štiri omenjene obrambne sisteme, vredne po 140 milijonov evrov, ki so namenjeni zaščiti večjih mest, zlasti pred napadi z droni, navaja dpa.

Po vrnitvi v domovino je ministrica danes napovedala še dostavo 16 havbic, ki jih bo Nemčija financirala skupaj z Dansko in Norveško. Gre za artilerijski sistem tipa Zuzana, ki ga proizvajajo na Slovaškem.

Nabavo v vrednosti 92 milijonov evrov bo trojica držav financirala v enakovrednih delih, prve havbice pa naj bi Ukrajina prejela leta 2023, je nato sporočilo tudi nemško obrambno ministrstvo.

Ministrica je, kot je povedala v soboto zvečer za nemško televizijo ARD, sicer na lastni koži izkusila, kako Ukrajina trpi, medtem ko je njeno prebivalstvo tarča raket in dronov.

V času obiska se je namreč morala zaradi alarma za zračni napad dvakrat zateči v zaklonišče, prvič med pogovori z Reznikovim v soboto popoldne, drugič pa ponoči, med prenočevanjem v hotelu, še poroča dpa.

To je bil njen prvi obisk Ukrajine od začetka ruske invazije konec februarja. Nemški kancler Olaf Scholz je Kijev obiskal junija, zunanja ministrica Annalena Baerbock pa je ukrajinsko prestolnico v minulih sedmih mesecih obiskala že dvakrat, nazadnje sredi septembra.

Komentarjev 23
  • QSprm 15:26 04.oktober 2022.

    Nacistoidni severni sosedje pac ne morejo iz svoje koze. Bratom po kljukastih krizih je treba pomagat, pa tud ce bo zato mrzla in temna zima. Narod ma pac to smolo, da ima na vladi izrojeno drhal. Degeneriranci v hramu korupcije ...prikaži več na soncni strani alp seveda v nicemer ne zaostajajo v tem grotesknem plesu norosti, ki traja ze vec kot dve leti.

  • Avatar luckyss
    luckyss 06:41 03.oktober 2022.

    Očitno je Nemčija praktično spet v vojni z Rusijo. Ponavljati isto napako in pričakovati drugačen rezultat, pa je neke vrste definicija norosti.. Morda bi bilo dobro, da si Šolci zgradi v Berlinu nekaj podobnega kot je imel Hitler. Pa manj ...prikaži več bencina si naj pripravi, ker je manjši..

  • Jernej65 23:36 02.oktober 2022.

    Rusi so dodobra razjezili svet, isto kot Hitler. Bumerang so vrgli proti Evropi, kjer je naredil nekaj škode, sedaj se z morilsko silo vrača njim nazaj v obraz in rusi že na veliko bežijo pred njim in to ravno po ...prikaži več Evropi. Putko, Putko, pošteno si se zaštrikal, zelo mali in moledajoč postajaš, Ukrajinci te nabijajo podolgem in počez.