Svet
59 ogledov

Veliki brat na letalih

Francija, stavka kontrolorjev letenja, Pariz, potniki, letališče Žurnal24 main
Podatke, ki jih boste posredovali letalski družbi, bodo dobili tudi policisti.

Evropski poslanci so sprejeli direktivo o uporabi podatkov o letalskih potnikih (passanger name record PNR) do konca leta, potem ko so njeno sprejetje zaradi pomislekov o varovanju zasebnosti več let blokirali.

Države bodo tako smele zbirati vrsto komercialnih podatkov o potnikih za daljše časovno obdobje.

Letalske družbe bodo tako morale policiji posredovat podatke, ki jih pridobijo ob rezervaciji letalske karte in ob prijavah na lete. Med drugim obsegajo ime in priimek potnika, njegov naslov, datum potovanja, načrt potovanja, podatke o vozovnici, kontaktne podatke potovalne agencije, preko katere je bila letalska karta kupljena, številko in vrsto kreditne kartice potnika, številko sedeža, informacije o prtljagi, podatke o izbiri hrane na letu ...

Podatke naj bi hranili do pet let

Po sedmih dneh hrambe bi večino podatkov zavrgli, ključne pa bi v  primeru suma teroristične grožnje lahko hranili do pet let.

Direktivo, ki jo je levica doslej uspešno blokirala (leta 2013 je bila v EP zavrnjena) , je Evropska komisija osvežila po januarskem napadu na francoski satirični tednik Charlie Hebdo v Parizu. V EP jo je podprlo pet političnih skupin, na nasprotnem bregu so tako ostali le levica (GUE&NGL) in Zeleni.

"Resolucije nisem podprl zato, ker menim, da predlagane metode v tej resoluciji niso ustrezne in na nek način pomenijo krepitev tako imenovanega velikega brata nad pravicami državljanov. Že tako gre za občutljive teme, ko lahko izmenjava podatkov pomeni tudi stopnjo nadzora, predvsem pa prekomernega vmešavanja v človekove pravice. Zato se mi zdi pomembno, da Evropska unija na tem področju sprejem tiste ukrepe, ki bodo povezani tudi s širšim evropskim prostorom, z vsemi 47 državami, ki sodijo v obseg delovanja Sveta Evrope. Zdi se mi pomembno, da Evropska unija podpre nastajajoči protokol Evropske konvencije za boj proti terorizmu, ki se nanaša prav na področje radikalizacije novačenja za teroristične dejavnosti in tudi s tem prispeva k bolj učinkovitim sredstvom za boj proti terorizmu," je povedal poslanec Zelenih Igor Šoltes.

Komentarjev 3
  • valerijakregar 21:48 11.februar 2015.

    ubogi zidar.zdaj mu bodo pa še potovanja v Švico šteli.

  • Ferluci 20:05 11.februar 2015.

    Levaki imajo vedno osebne težave - radi kontrolirajo, niso pa radi kontrolirani.

  • Marko Slovenia 19:57 11.februar 2015.

    em, btw, kje ga pa ni ??? hvala za "napredek" in računalnike, hvala