Svet
8 ogledov

Veliko govora, a proračuna EU še ne bo

EU EPA
Netoprejemnicam in netoplačnicam na vrhu voditeljev EU kljub maratonskim pogovorom ni uspelo najti kompromisa o evropskem proračunu za obdobje 2014-2020. Rešitev bodo ponovno iskali decembra ali januarja.

Predsednik Evropskega sveta Herman Van Rompuy je ocenil, da je dogovor možen v začetku 2013. Že pred pogovori voditeljev, ki so se začeli v četrtek, je bilo bolj malo upanja, da bo dogovor dosežen že na tokratnem zasedanju. Omenjalo se je možnost delnega dogovora, a do tega ni prišlo.

Vrh EU je tako Van Rompuyu in predsedniku Evropske komisije Joseju Manuelu Barrosu podelil mandat, da v naslednjih tednih nadaljujeta pogovore s predstavniki članic.

Vrh unije je ocenil, da obstaja na podlagi dvostranskih pogovorov med voditelji posameznih držav in Van Rompuyem ter Barrosom ter v luči razprave med voditelji "zadostna raven potencialnega zbližanja stališč", da je dogovor možen na začetku prihodnjega leta.

Voditelji so v kratkem sklepu po koncu pogovorov v četrtek in danes zapisali, da bi članice morale biti sposobne premostiti preostale razlike v pogledih. Proračun EU je namreč pomemben za povezanost Evrope in za rast ter zaposlovanje v vseh članicah sedemindvajseterice, so dodali.

Van Rumpuyev zadnji kompromisni predlog je glede na izhodiščni predlog Evropske komisije predvideval znižanje za 80 milijard evrov, glede na aktualni večletni okvir 2007-2013 pa gre za realno zmanjšanje v višini 20 milijard evrov oziroma dveh odstotkov.

Van Rompuy sicer predlaga, da naj proračun 2014-2020 znaša 972 milijard evrov ali 1,01 odstotka bruto nacionalnega dohodka EU.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.