Svet
5 ogledov

Veliko želja in blokad

Največje presenečenje volitev je zmaga sina Alije Izetbegovića Bakirja za člana Žurnal24 main
Volitve v BiH. 
Prvi izidi splošnih volitev kažejo na status quo v federaciji in korak nazaj v Republiki srbski.

“Rezultati volitev so različni glede na entiteti: v federaciji izidi kažejo status quo, v Republiki srbski pa korak nazaj, ker je stranka Milorada Dodika še bolj utrdila oblast,” za Žurnal24 ocenjuje direktor Mediacentra v Sarajevu Boro Kontić.

40 tisoč neveljavnih glasovnic
44.100. Toliko je neveljavnih glasovnic pri volitvah za srbskega člana predsedstva BiH, kar predstavlja 9,42 odstotka glasov. Nebojša Radmanović. Je zdajšnji član predsedstva; trenutni izidi kažejo, da utegne ostati, saj je dobil 49,75 odstotka glasov. “Nekaj čudnega se je dogajalo,” je opozoril njegov nasprotnik Mladen Ivanić, ki je dobil 47,12 odstotka glasov.

Nič brez koalicije
Izvolitev sina Alije Izetbegovića Bakirja v predsedstvo Bosne in Hercegovine (BiH) napoveduje spravljivo politiko. “Bil je prvi, ki je povedal, da priznanje Kosova s strani BiH ni prioriteta, saj se temu upira Republika srbska,” razlaga Kontić.

Pričakujemo lahko trdo politiko za ohranitev BiH in poskuse, da se s spravljivo politiko proti Banjaluki ohrani celovitost države. Hrvaški član predsedstva ostaja Željko Komšić. Štiri najmočnejše stranke na ravni BiH ostajajo Socialdemokratska stranka (SDP), Stranka demokratske akcije (SDA), Dodikova Zveza neodvisnih socialdemokratov (SNSD) in Hrvaška demokratska skupnost (HDZ) BiH.

Zato ni pričakovati ničesar posebno novega, je pa za pozdraviti vzpon SDP Zlatka Lagumdžije, saj gre za večnacionalno stranko z državljanskim in ne nacionalnim predznakom. Toda kot opozarja Kontić, socialdemokrati, čeprav vodijo pred drugimi strankami, ne morejo storiti ničesar, če ne sklenejo koalicije s SDA, SNSD ali HDZ. S tem pa – tako Kontić – lahko njihova prednost utone v kompromisih s strankami z nacionalnim predznakom.

Zato državljani ne morejo pričakovati ničesar posebno novega. “Tako bo kot do zdaj: veliko želja iz Sarajeva in veliko blokad iz Banjaluke,” napoveduje odlični poznavalec razmer v BiH.

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.