Svet
35 ogledov

Vendarle krivi kalčki

(Foto: Shutterstock) Žurnal24 main
Izvor nevarnega seva bakterije E. coli, zaradi katere je umrlo 30 ljudi, so kalčki fižola.

Nemške oblasti so sporočile, da so novi testi pokazali, da so najverjetnejši krivec za okužbo z E. coli v Nemčiji pridelani kalčki fižola. Po besedah Reinharda Burgerja, vodje inštituta Robert Koch za nadzor in preprečevanje bolezni, se je krvava driska pri osebah, ki so jedle kalčke, pojavila devetkrat pogosteje kot pri tistih, ki kalčkov niso uživali. Burger je opozoril, da to še ne pomeni, da je izbruh bolezni končan.

Testi kalčkov s farme na Spodnjem Saškem sicer niso bili pozitivni, a je po Burgerjevih besedah epidemiološka preiskava vzorca izbruha bolezni dala dovolj dokazov, da so prišli do teh zaključkov. Na podlagi zadnjih informacij so se zato odločili, da umaknejo opozorilo pred uživanjem kumar, paradižnika in solate.

Sprva okrivili kumare
Po izbruhu okužb z bakterijo E. coli so sprva nevarno bakterijo pripisali kumaram iz Španije. Šlo naj bi za kumare iz ekološke pridelave. Kasneje se je izkazalo, da temu ni bilo tako. Španski kmetje so zaradi tega zahtevali povrnitev stroškov, ki so jih imeli zaradi upada prodaje. Evropska unija jim je zato že namenila več milijonov evrov odškodnine.

Zaradi bakterije večjega upada prodaje zelenjave pri nas sicer niso opazili. Težave so imeli le s prodajo kumar, saj je prišlo do zapleta pri prodaji. Kmetje so celo zagrozili, da bodo kumare raje brezplačno razdelili ljudem, kot prodali pod ceno. Po posredovanju kmetijskega ministra Dejana Židana so se kmetje in trgovci vendarle dogovorili.

E. coli tudi v kalčkih rdeče pese
Bakterijo E. coli so našli tudi v kalčkih rdeče pese nizozemskega proizvajalca, vendar pa ne gre za isti sev, ki je terjal že 30 življenj v Evropi. Za zdaj poročil o tem, da bi ta bakterija povzročala resne bolezni, ni.

V Sloveniji kalčkov tega nizozemskega proizvajalca ni, odpoklicali pa so že tudi pošiljke kalčkov iz Nemčije in Belgije ter ustavili njihovo prodajo.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.