Svet
13 ogledov

Vendarle našli ostanke letala?

Bluefin-21 iskanje letalo pogrešano Reuters
Na obalo Avstralije je naplavilo predmete, ki bi lahko bili ostanki mesec in pol pogrešanega malezijskega letala.

Avstralska policija je predmete našla na plaži deset kilometrov vzhodno od mesta Augusta, južno od Pertha. Šlo naj bi za kovinski del z zakovicami. Vodja avstralskega urada za varnost v prometu Martin Dolan je dejal, da gre za predmet, ki je vzbudil zanimanje, in da vse morebitne sledi jemljejo resno. Ob tem pa je posvaril, da "bolj kot gledamo, manj vznemirjeni smo". V zadnjih tednih je namreč na obalo večkrat naplavilo predmete, za katere se je kasneje izkazalo, da ne pripadajo letalu.

Predmet naj bi bil štirioglat, a poškodovan. Njegovo velikost je po besedah vira, ki je spregovoril za CNN, težko določiti, saj so do zdaj videli le fotografije najdbe. Fotografije so posredovali malezijskim oblastem in družbi Boeing, da bi jim pomagali pri analizi.

V zadnjih dneh iskalno akcijo ovira slabo vreme na območju. Kljub temu iskalne akcije, ki do zdaj ni obrodila sadov, ne mislijo prekiniti. "Ne bomo odnehali in tako zapustili sorodnikov 239 ljudi, ki so bili na tem letalu, dokler obstaja vsaj nekaj upanja, da bomo nekaj našli," je dejal avstralski premier Tony Abbott.

Privolili v oblikovanje mednarodne ekipe

Malezijske oblasti so privolile v oblikovanje mednarodne preiskovalne ekipe, ki bo proučila izginotje letala. "Glavni cilj mednarodne preiskovalne ekipe je oceniti, preiskati in določiti dejanski vzrok nesreče, da bi se podobnim nesrečam v prihodnje lahko izognili," je novinarjem dejal malezijski minister za promet Hishammuddin Hussein

Potrdil je tudi, da je vlada imela pogovore z državnim naftnim podjetjem Petronas in drugimi neimenovanimi podjetji, da bi razširili iskanje.

Komentarjev 1
  • Žurnalček 00:13 24.april 2014.

    Sedaj se gredo mornarji po Indijskem oceanu igro, namesto s sporočili v zaprtih steklenicah s ploščami Al vmes pa stiropor zanetan z parimi neti !