Svet
107 ogledov

Venezuela: iskalci zlata poklali domorodce?

Iskanje zlata Shutterstock
Venezuelsko tožilstvo preučuje domnevni pokol domorodcev iz amazonskega pragozda. Iskalci zlata naj bi pobili kar 77 vaščanov.

Vlada je za domnevni napad izvedela od predstavnikov plemena Yanomani. Iskalci zlata naj bi vas, v kateri je živelo 80 domorodcev, napadli s helikopterja. Po razpoložljivih podatkih naj bi preživeli le trije, pa še ti naj bi bili lovci, ki jih v času napada ni bilo v vasi. Lovci so slišali helikopter ter streljanja, skupnostno kolibo pa so našli požgano, poroča Reuters.

Organizacija za zaščito domorodcev s sedežem v Londonu pa je sporočila, da so po njihovih virih člani plemena v vasi našli kosti in zoglenela trupla.

Do pokola naj bi sicer prišlo že julija letos, podatki o pokolu pa so zbrani šele zdaj, saj je področje od večjih mest oddaljeno več dni hoda.

Spori niso redki

Člani plemena Yanomani so se po poročanju Reutersa v zadnjih letih večkrat znašli v sporih z ljudmi, ki so želeli izkoristiti naravne vire ali se kako drugače okoristiti s pragozdom. Ti spori so se pogosto končali z nasiljem.

Leta 1993 je v napadu rudarjev v Braziliji umrlo 16 pripadnikov plemena Yanomani. Sodišče je več napadalcev spoznalo za krive.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.