Svet
0 ogledov

Venezuela odgovarja s tanki

Premestitev tankov na mejo s Kolumbijo je le začetek zaostrovanja odnosov med Ve Žurnal24 main
Venezuelski obrambni minister navaja, da je Venezuela začela premik desetih tankovskih bataljonov na kolumbijsko mejo. Povod za krizo v andski regiji je bil kolumbijski napad na upornike v Ekvadorju.

Poleg tega je Venezuela začela tudi mobilizirati zračne, kopenske in morske sile, vse kot odgovor na omenjeni spor. General Jesus Gonzalez je dejal, da je skoraj 90 odstotkov vojaških čet že nameščenih na mestih ob meji z Kolumbijo. Tudi Ekvador že mobilizira svoje čete.

Venezuelski obrambni minister Gustavo Rangel je dejal, da so oborožene sile pripravljene varovati in braniti sveto suverenost svoje domovine.

Omenjeni spor se je začel, ko je kolumbijska vojska v soboto s pehoto in zračnimi silami napadla levičarske gverilce Revolucionarnih oboroženih sil Kolumbije (Farc) na ozemlju Ekvadorja. Pri tem je bilo ubitih 16 upornikov  z njihovim voditeljem Raulom Reyesom na čelu. Kolumbijski predsednik Alvaro Uribe je takoj po tem zatrdil, da je bila vojaška akcija le odgovor na napad upornikov z ozemlja Ekvadorja in zato legitimna. Kolumbijska vojska se je po akciji umaknila, Ekvador pa je proti meji poslal svojo vojsko in umaknil veleposlanika iz Bogote, nato pa odredil še takojšen izgon kolumbijskega veleposlanika iz Quita.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.