Svet
7 ogledov

Venezuelci ustavili dobavo nafte Exxon Mobilu

Chavez grozi ZDA z embargom. Žurnal24 main
Venezuelska narftna družba je ustavila dobavo ameriškem naftnem koncernu Exxon Mobil. V ameriški družbi se na potezo še niso odzvali, zagotovili pa so, da oskrba z nafto poteka nemoteno.

Pri vsem tem naj bi šlo za povračilen ukrep, ker je Exxon Mobil od Venezuele zahteval odškodnino zaradi podržavljenja naftnih polj. Poleg tega je koncern dosegel, da je britansko vrhovno sodišče zamrznilo premoženje venezuelske naftne družbe PDSVA v vrednosti 12 milijard ameriških dolarjev. Prav tako pa je družbi ameriško sodišče zamrznilo 300 milijionov dolarjev.

Venezuelski predsednik Hugo Chavez je že zagrozil ZDA, da bodo ukinili dobavo nafte, če bo venezuela utrpela kakršnokoli škodo. Ob tem je omenil, da bi se v nadaljevanju ˝naftne vojne proti Venezueli˝ sod nafte lahko podražil do 200 dolarjev, ker naj bi imel informacije, da naj bi tufi druga podjetja načrtovala takšne ukrepe kot Exxon Mobil.

Sean McCormack iz ameriškega zunanjega ministrstva je Chavezove izjave zavrnil in dodal, da je venezuelska petrokemična industrija zelo odvisna od rafinerijskih zmogljivosti ZDA.

Venezuela je lani junija tuja naftna podjetja namreč prisilila, da so najmanj 60% svojih poslov prenesla na PDVSA. Večina podjetij je pogoje sprejela, Exxon Mobil in Copnoco Philips pa sta se zaradi tega umaknila iz države

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.