Svet
4 ogledov

Venezuelski tanki proti Kolumbiji

Truplo Raula Reyesa Reuters Žurnal24 main
Venezuelski predsednik Hugo Chavez je na mejo s Kolumbijo poslal tanke, v pripravljenosti pa so tudi vojaška letala, potem ko so kolumbijske sile vstopile v Ekvador.

V soboto so kolumbijske sile v ekvadorski džungli umorile vodjo komlimbijskih upornikov Raula Reyesa. Izvedli so tako zračni kot kopenski napad. Ekvador je zaveznik Venezule, zato je predsednik Hugo Chavez ukazal svojim diplomatom, naj zapustijo kolumbijsko prestolnico Bogoto. Svojega veleposlanika je iz Kolumbije odpoklical tudi Ekvador. Gre za najhujši spor med sosedoma, odkar je na oblasti Chavez.

Kolumbija je že zanikala, da bi bila sobotna akcija poseg v neodvisnost Ekvadorja. Kolumbijske sile naj bi odgovorile na sovražni ogenj z druge strani meje. "Teroristi, med njimi tudi Raul Reyes, so pogosto morili v Kolumbiji, nato pa se zatekli v sosednje države, kjer so poiskali zatočišče. Morali smo zaščititi svoje državljane," je posredovanje v Ekvadorju pojasnila kolumbijska vlada.

Chavez je na mejo s Kolumbijo poslal tanke. © Reuters

 
Spor med Kolumbijo in Venezuelo
Kolumbijski predsednik Alvaro Uribe in njegov venezuleski kolega Chavez sta že dalj časa v sporu. Chavez se je odločil za posredovanje v situaciji s talci, ki so jih zajele levičarske Kolumbijske oborožene sile (FARC). Uribe je Chaveza obtožil vmešavanja v kolumbijske zadeve, Chavez pa trdi, da je Uribe lagal o podrobnostih vojaške operacije v Ekvadorju.

Sobotno operacijo je Chavez označil za "strahopeten atentat na dobrega revolucionarja" . Predsednik Uribeja pa je po njegovem mnenju kriminalec, mafijski šef in lakaj ZDA.

Kolumbija na premike venezuelske vojske še ni odgovorila.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.