Svet
51 ogledov

Vesoljcu jo je zagodla stara obleka

Vesoljski sprehod Nasa
Ni sreče s popravilom Mednarodne vesoljske postaje (ISS).

Ameriška vesoljska agencija Nasa je morala zaradi tehničnih težav v soboto preložiti nadaljevanje popravila pokvarjene črpalke za hlajenje na zunanji strani Mednarodne vesoljske postaje (ISS). Dela naj bi se namesto v ponedeljek nadaljevala v torek.

Črpalka je odpovedala 12. decembra, verjetno zaradi pokvarjenega ventila. Črpalka za hlajenje v velikosti hišnega hladilnika skrbi za to, da oprema na vesoljski postaji ostane hladna.

Ameriška astronavta Rick Mastracchio in Mike Hopkins sta nato v soboto uspešno opravila pet ur in pol dolg vesoljski sprehod, med katerim sta odklopila pokvarjeno črpalko na zunanji strani postaje in jo tudi že odstranila, čeprav je bila odstranitev predvidena šele za naslednji vesoljski sprehod.

Odpovedala 35 let stara obleka

Po vrnitvi astronavtov na ISS pa so nastopile težave v hladilnem sistemu Mastracchiove vesoljske obleke. Kot so sporočili iz Nase, je zdaj vprašanje, ali bo svojo 35 let staro obleko lahko nadel tudi za naslednji sprehod. Bolj verjetno je, da bodo astronavti zanj pripravili in priredili rezervno obleko, ki jo imajo na postaji.

Naslednja faza popravila naj bi po prvotnih načrtih potekala v ponedeljek, a so jo zaradi težav zdaj preložili na torek.

Tokratne težave naj ne bi bile podobne tistim julija, ko so vesoljski sprehod prekinili zaradi nevarnega uhajanja vode v čelado italijanskega astronavta Luce Parmitana.

Komentarjev 1
  • kapibara 16:01 22.december 2013.

    "zgodila star obleka"..kaj to pomeni, da mu je vrečka za lulanje spušala urin v vesloj in so se velsolčki pritožili ??, zaradi onesnaževanja vesolja..kar je za zemaljce že stara stvar.. !!