Svet
36 ogledov

Vesoljsko postajo vodijo slovenske korenine

Mednarodna vesoljska postaja ima odslej konkreten slovenski pridih. Poveljstvo je prevzela Sunita Williams.

Na Mednarodni vesoljski postaji (ISS) po današnji srečni vrnitvi ruske kapsule sojuz, s katero so se na Zemljo vrnili ruska kozmonavta Genadij Padalka in Sergej Revin ter ameriški astronavt Joseph Acaba, ostajajo trije člani. Na čelu trojice je ameriška astronavtka slovenskega rodu Sunita Williams, ki je kot druga ženska doslej prevzela poveljevanje na ISS. Družbo ji delata ruski kozmonavt Jurij Malečenko in japonski astronavt Akihiko Hošide.

Trojica bo sredi oktobra dobila okrepitev, saj je naslednja izstrelitev sojuza načrtovana za 20. oktober, poroča ruska tiskovna agencija Itar-Tass.

Williamsova  bo sicer v sredo praznovala 47. rojstni dan, to pa je njena že druga misija v vesolju. Prvič je v vesolje poletela leta 2006. Tokrat naj bi se po načrtih na Zemljo vrnila januarja prihodnje leto.

Kdo je Sunita Williams

Sunitin oče je indijskega rodu iz zvezne države Gudžarat, medtem ko njena mati Bonnie Zalokar slovenskega rodu, saj so njeni predniki prišli iz vasi Leše pri Tržiču. Williamsova, ki je v Indiji izjemno priljubljena, saj jo imajo praktično za svojo astronavtko, je dvakrat že obiskala Slovenijo; zlasti njen zadnji obisk leta 2009 je bil zelo odmeven.

V vesolje je prvič poletela decembra 2006 na krovu raketoplana Discovery. Na postaji je z drugimi člani tvorila ekspedicijo 14 in po prihodu novih vesoljcev ekspedicijo 15. Iz takratnega obdobja v vesolju so ji pripisali tri rekorde za žensko astronavtko – v vesolju je preživela 195 dni, opravila štiri sprehode in skupno na sprehodih preživela 29 ur in 17 minut. Še danes je ostal nedotaknjen prvi rekord. Med zanimivostmi s tistega obdobja je tudi njen vesoljski tek, ko je kar na postaji odtekla Bostonski maraton. Na Zemljo se je vrnila junija 2007. Williamsova je znana tudi po tem, da je v vesolje s seboj odnesla kranjsko klobaso.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.