Svet
11 ogledov

"Veter je na naši strani"

ukrajina kijev
1/24
Gašper Završnik
500 ljudi na dvotedenski trening prostovoljne nacionalne garde. Želijo si državo, "ki ne bo streljala na nedolžne ljudi".

Okoli 500 članov različnih skupin za samoobrambo Majdana se je danes zjutraj odpravilo na dvotedenski trening prostovoljne nacionalne garde, ki jo je včeraj z zakonom sprejel ukrajinski parlament. Številni si želijo aktivno sodelovati pri spremembah, ki se dogajajo v državi. Ob čustvenih narodnobuditeljskih vzklikih "Slava Ukrajini!" so se v četah odpravili na usposabljanje. "Veter je na naši strani," je z ukrajinsko zastavo v rokah dejal eden izmed prostovoljcev.

Prostovoljec Vladimir Dudalenko je povedal, da želi s treningom pridobiti nove izkušnje: "Hočem biti del sprememb na bolje v vojski in državi." Z njim soglaša Vladimir Kukurudza, ki si "želi neodvisno Ukrajino in državo, ki ne bo streljala na nedolžne ljudi".

Nekateri so na Majdanu že vse od začetka vstaje konec novembra. Potem ko so zaradi številnih smrtnih žrtev številni izgubili moralo in se spopadli s posttravmatskim sindromom, je bilo med možmi danes čutiti optimizem in voljo po spremembah.

Vodja sveta za nacionalno varnost Andrej Parubij je prostovoljcem pred odhodom dejal: "Z ramo ob rami se bomo borili kot vse mesece do zdaj. Oblikujemo novo državo in novo vojsko, pred nami so novi izzivi, na katere se pripravljamo". Na vprašanje, ali bodo lahko ti vojaki po kratkem urjenju pripravljeni na morebiten boj z močno rusko vojsko, je dejal, da delajo vse, kar je v njihovi moči.

Komentarjev 2
  • Srečni Felix 13:16 14.marec 2014.

    siesta točno tako, sami f a š i s t e k i na kupu, financirani s strani EU in ZDA.

  • siesta 11:42 14.marec 2014.

    Ne razumem ravno najbolje te novica. Kaj je njen namen? Saj ni dolgo nazaj, ko smo lahko brali, kdo je pripeljal snajperiste, ki so streljali tako na policijo kot protestnike. Bo Vladimir Kukurudza, ki si "želi neodvisno Ukrajino in državo, ...prikaži več ki ne bo streljala na nedolžne ljudi" odstvail trenutno smooklicano oblast? Pa še ena majhna zanimivost. "Slava Ukrajini!" ima enako sporočilno vrednost kot hrvaški "Za dom spremni!".