Svet
465 ogledov

Vezuv – smrtna nevarnost

(Foto: Reuters) Žurnal24 main
Italijanskim državljanom največjo grožnjo predstavlja vulkan Vezuv. Njegov izbruh bi utegnil imeti hude posledice za več milijonov ljudi.

Največ žrtev je Vezuv zahteval leta 79 pred našim štetjem, ko je v Pompejih umrlo med dva in pet milijonov ljudi.

Predstavnik italijanske službe za javno varnost Guido Bertolaso je sinoči objavil, da bi izbruh Vezuva utegnil imeti ogromne posledice, ogrožena bi bila življenja najmanj nekaj milijonov ljudi.

"Vezuv za Italijane predstavlja smrtno nevarnost, saj bi bila v primeru izbruha ogrožena številna mesta na širšem območju vulkana," je povedal Guido Bertolaso na včerajšnji tiskovni konferenci. Dodal je, da je trenutno sicer vse mirno, vendar da je ves čas treba imeti v zavesti, da bi bili v primeru izbruha soočeni z "dramatično situacijo".

Nazadnje je Vezuv lavo bruhal leta 1944, zadnji uničujoči izbruh pa naj bi bil – sodeč po zgodovinskih zapisih – leta 1631, ko je umrlo štiri tisoč ljudi. Danes je sicer okrog Vezuva 18 mest s 650 tisoč prebivalci.



Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.