Svet
593 ogledov

"Videl sem dva helikopterja, nato samo še enega"

helikopter kiowa Profimedia
Blizu otoka Zlarin na Hrvaškem je strmoglavil vojaški helikopter. Iz morja so izvlekli truplo pilota.

Pri otoku Zlarin v bližini Šibenika je danes med urjenjem v morje strmoglavil vojaški helikopter kiowa warrior OH-58 D, so potrdili na hrvaškem ministrstvu za obrambo. V nesreči je umrla najmanj ena oseba, poročajo hrvaški mediji. Kiowa warrior je manjši vojaški helikopter, ki ima največ dva člana posadke. 

Reševalci so iz morja izvlekli truplo enega od članov posadke, je poročal lokalni spletni portal sibenik.in. Pilota naj bi neuspešno poskušali oživljati. V helikopterju je bil še en član posadke, ki ga pogrešajo. Hrvaško ministrstvo za obrambo je na svoji spletni strani potrdilo, da so sprožili vse ukrepe za iskanje in reševanje posadke. 

V zraku nad otokom Zlarinom sta bila dva helikopterja kiowa. Tomislav Kranjac, predsednik mestnega sveta Zlarin, je bil v času nesreče na obali, kjer je čakala na taksi. "Okoli 11. ure sem videl dva helikopterja Kiowa, ki sta letela iz smeri Vodic proti jugu. Vse je bilo videti v redu, ni bilo znakov, da bi bilo kaj narobe. Mi smo šli kmalu na pot in videl sem, kako en helikopter kroži, pomorsko policijo in nekaj v morju. Vse to se je zgodilo v 5 do 10 minutah," je povedal za 24 sata. 

Hrvaška policija je po obvestilu o nesreči potrdila, da so na kraj dogodka napotili dve policijski ladji ter da so obvestili vse ostale pristojne službe, vključno z reševalci in gasilci.

ZDA so Hrvaški podarile 16 helikopterjev kiowa warrior OH-58 D, ki so v sestavi hrvaškega vojaškega letalstva od leta 2016. Vsi podarjeni helikopterji so bili izdelani med letoma 2010 in 2012.

Pred letom in pol je na otoku Zlarin zasilno pristal helikopter. V njem so bili takrat trije potniki, dva sta se pri tem lažje poškodovala. Helikopter je pilotiral hrvaški državljan. Šlo je za zasebni prevoz turistov. Očividci so takrat pripovedovali, da so videli, kako helikopterju odpadajo deli. 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.