Svet
10 ogledov

"Videli so samo kritične komentarje, drugih ne"

slovenija 14.02.14, informativni dan, fakulteta, studij, studentje, student, stu Anže Petkovšek
Na Hrvaškem še vedno odmeva suspenz treh študentk ekonomske fakultete, ki so na spletu kritizirale delo referata. Dekleta upajo, da bodo kazni odpravili.

Dekleta so se zaradi svojih komentarjev na delo zaposlenih v referatu znašla v suspenzu za obdobje od 6 do 12 mesecev. Triindvajsetletnica, ki je dobila devetmesečno kazen, ne bo smela opravljati izpitov. "Prejemam pokojnino po očetu in če ostanem brez študentskega statusa, bova z materjo ostali brez teh prejemkov,“ je povedala za 24 sata. 

Na odločitev se je pritožila in upa, da ji bo ugodeno. Še vedno pa stoji za svojimi izjavami, da bi ji denar, ki bi ga zaslužila na delu med čakanjem v referatu, prišel veliko bolj prav. Namesto tega pa je štiri ure čakala in še ni prišla na vrsto. "Delam prek študentskega servisa in moram poudariti, da so moji šefi zelo razumevajoči in gredo nam študentom na roke. S plačo, ki jo dobim, se preživljam in pomagam materi pri odplačevanju kredita. Delam na drugem koncu mesta in noro je, da izgubljam po štiri ure,“ je pojasnila. 

Dodala je še, da so našli samo njene kritične komentarje, tiste, v katerih študentki svetuje, naj se za pomoč obrne na vodjo referata, pa ne. 

Podjetnik: Gre za zastraševanje

S študentko, ki je dobila 12 mesečno kazen, sta stopili v stik s podjetnikom Sašem Cvetojevićem, ki je dekletom ponudil pomoč. "Javil sem se, ker menim, da je težava očitno v referatu, ki ne rešuje težav študentov. Pod vprašajem je njegova smiselnost, saj živimo v času, ko obstajajo stvari kot so spletno bančništvo in lahko pridete do denarja, ne da bi šli na banko,“ pravi. Meni, da gre za zastraševanje, saj ne želijo, da bi še kdo kdaj kritiziral birokracijo. Dekletoma je ponudil plačilo odvetnika, najprej pa bodo počakali, kaj bo odločil svet fakultete. 

Glede na veliko zanimanje javnosti, ki ga je sprožil primer, mnogi pričakujejo, da bodo kazni preklicali. Med študenti se govori, da naj bi dekan ukazal razveljavitev ukrepa, ki ga je tudi ministrstvo za šolstvo označilo za prestrogo. "Pomislite, enemu od deklet so izrekli najvišjo kazen, 12 mesecev, ker se ni opravičila. Fakulteta je tista, ki bi se morala opravičiti,“ meni podjetnik. 

Komentarjev 1