Svet
17 ogledov

VIDEO: 88 mrtvih v strmoglavljenju letala

Prvi posnetki televizijskih kamer s prizorišča nesreče so razblinili vsako upanj Žurnal24 main
Nesreče letala, ki je strmoglavilo med pristajanjem pri mestu Perm v osrednji Rusiji, ni preživel nihče izmed 88 potnikov in članov posadke. Med žrtvami je sedem otrok in 21 tujcev.

Boeing 737-500 je bil v lasti nacionalnega prevoznika Aeroflot oz. njene podružnice Aeroflot Nord in je bil na internem letu iz Moskve proti 1.200 kilometrov oddaljenem sibirskem mestu. Med pristajanjem ob 3.21 po lokalnem času (0.21 po srednjeevropskem) je kontrolni stolp na letališču v Permu, ki se nahaja pod gorovjem Ural, nenadoma izgubil stik z letalom. Reševalci so kasneje na obrobju mesta našli goreče razbitine, a niso več mogli pomagati ljudem na krovu.


"Letalo se je zaletelo v mojo hišo, nato pa je izbruhnil ogenj. Vse skupaj je izgledalo kot nekakšen ognjemet," je povedal neka očevidka. "Moja hčerka je pritekla v mojo sobo in me vprašala, ali se je začela vojna."

 

Boeing 737-500

Dolžina: 31,1 metra

Razpon kril: 28,9 metrov

Višina: 11,1 metra

Teža: 31.300 kg

Največja hitrost: 876 km/h

Max. število potnikov: med 123 in 132 (odvisno od postavitve sedežev)

Po uradnih podatkih je bilo na letalu 82 potnikov, med njimi sedem otrok, ter šest članov posadke. Poleg ruskih potnikov je z nesrečnim letalom potovalo še devet državljanov Azerbajdžana, pet Ukrajincev in po en Francoz, Švicar, Latvijec, Američan, Nemec, Turk in Italijan. Med žrtvami naj bi bil tudi general Genadij Trošev, ki je bil leta 2000 na čelu ruske vojske v operaciji proti upornikom v Čečeniji.

Ohromljena tudi železnica
Letalo je ob strmoglavljenju padlo v  globoko grapo na obrobju mesta, so povedali pristojni ruski organi. Gasilci so se z ognjem borili dve uri, poškodovanih med akcijo pa ni bilo.
Razbitine letala so sicer raztresene po velikem območju, tudi po glavni železniški progi, ki povezuje Rusijo od vzhoda do zahoda. Progo so morali zato začasno zapreti.

Družba bo segla v denarnico
Aeroflot je takoj začel z organizacijo prevoza svojcev umrlih iz Moskve v Perm, obenem pa je obljubil, da bo za vsakega umrlega potnika družinam izplačal po 50.000 evrov nadomestila.

Ni šlo za terorizem
Iz Moskve je na kraj nesreče že prišla ekipa preiskovalcev, ki bodo skušali najti vzrok strmoglavljenja, p o prvih podatkih pa naj ne bi šlo za teroristični napad. Najverjetnejši vzrok nesreče je bil po mnenju preiskovalcev okvara desnega motorja, ki je nato tudi zagorel. Za to naj bi po njihovih navedbah obstajalo tudi precej dokazov. Reševalci so medtem že našli obe črni skrinjici, ki bosta razjasnili okoliščine nesreče 16 let starega letala.

Aeroflotovo letalo

 

Ruska letala sicer po zahodnih standardih veljajo za precej nevarna, saj pri tamkajšnjih družbah ne veljajo tako ostri varnostni standardi kot na Zahodu.

Zadnja nesreča letala Aeroflota se je zgodila leta 1994 prav tako v Sibiriji, ko je umrlo 74 ljudi. Minuli mesec je v Kirgiziji strmoglavil boeing 737-200. Na letalu je bilo 65 ljudi.

Vseeno pa Aeroflot velja za precej zanesljivo letalsko družbo. V 90. letih se je izkopal iz dolgov in stara sovjetska letala zamenjal z zahodnimi ter zadnja leta prodiral na svetovne trge. 

Oglejte si video s prizorišča nesreče:

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.