Svet
1937 ogledov

Video: Dramatični prozori iz Osijeka, stanje se ne umirja

Gasilska brigada Osijek
Požar še ni pod nadzorom, zajel tudi okoliške stavbe.

Požar je izbruhnil na deponiji podjetja za predelavo plastike Drava International v osješkem predmestju Brijest. Dragan Vulin, podžupan Osijeka in vodja štaba civilne zaščite mesta Osijek, je zjutraj v intervjuju za HRT dejal, da gorita balirana in skladiščena plastika. "Ponekod so bale visoke tudi več kot pet metrov," je dodal. Požar še vedno ni pod nadzorom, razširil se je tudi na druge stavbe. V šolah, ki so blizu požara, so odpovedali pouk.

 

Požar še ni pod nadzorom, trenutno pa je zajel tudi proizvodni obrat. Poleg poklicne gasilske enote mesta Osijek je na terenu kar 21 prostovoljnih gasilskih enot z območja mesta Osijek in njegove okolice, je še povedal Vulin in dodal, da je gašenje izredno zahtevno. Podžupan je prebivalce pozval, naj se ne gibljejo na prostem, zaradi goreče plastike je lahko v zraku veliko rakotvornih snovi, je dodal. 

"Stanje na terenu se ne izboljšuje, ne morem reči, da se dim in ogenj umirjata ... Ta veter, ki je začel pihati okoli 3. ure zjutraj, ne omogoča gašenja požara. Veste, kako plastika gori in kako se topi. Gasilci poskušajo vse z nadčloveško močjo. Upočasnili so ogenj, preprečili večjo katastrofo, saj so celo noč iz območja podjetja prenašali jeklenke s kisikom ter vnetljive tekočine. Takšno stanje bo še kar nekaj časa, samo navijamo lahko za gasilce. Če bi veter obrnil v drugo smer, mesta ne bi bilo videti" - je za Osijek Exspres povedal Mato Lukić, podžupan Osiješko-baranjske županije in vodja štaba civilne zaščite.

"Začel je pihati veter, ki nosi dim proti jugu, preko sistema smo poslali sporočilo, naj se ljudje čim manj zadržujejo na prostem, naj ne prezračujejo prostorov, zaprejo prostore. Prosim vse državljane tudi okoliških sosednjih naselij, pa tudi občin, da čim manj časa preživijo na prostem, Ni tako alarmantno, da naj za vsako ceno ne gredo ven. Sicer ne želimo po nepotrebnem širiti panike, a predvsem tisti, imajo težave z dihali, naj bodo previdni in vsi naj zaprejo okna in vrata," je za HRT dejal Vulin.  .

Komentarjev 1
  • Ender3 11:20 04.oktober 2023.

    Cigani letijo v nebo...