Svet
13622 ogledov

Pretresljiv video: Izredne razmere, voda odnesla hotel

Ciara
1/16
Epa
Severozahod Evrope je v primežu silovite nevihte Ciara, najhuje je v VB.

Severozahod Evrope se je znašel v primežu nevihte Ciara, zaradi katere so odpovedali na stotine poletov in železniških povezav. Vremenska ujma je povzročila precejšnjo škodo in poplave, v Veliki Britaniji in na Irskem je brez elektrike ostalo več deset tisoč gospodinjstev. V divjanju neurja je bilo poškodovanih več ljudi.

Najhuje je nevihtna fronta prizadela Veliko Britanijo, kjer je v 24 urah ponekod padlo več kot 150 milimetrov dežja. Zlasti območja na severu Anglije so prizadele poplave - ulice so bile denimo popolnoma poplavljene v mestih Hebden Bridge in Mytholmroyd. Še danes zlasti na tem območju in ob južni obali velja prek 170 opozoril pred poplavami.

Do nadaljnega ustavili trajekte

Po vsej državi je zaradi neurja moten promet - številni poleti, vlaki in trajekti so bili bodisi odpovedani bodisi so imeli zamude. V nedeljo so do nadaljnjega ustavili tudi trajektne povezave med Dovrom in francoskim pristaniščem Calais, a so jih danes zjutraj kljub še vedno razburkanemu morju že obnovili.

V nedeljo zvečer je bilo brez elektrike 62.000 domov v celotnem Združenem kraljestvu, do jutra se je to število že bistveno zmanjšalo.

Nevihta se sicer umika iznad območja, a kot svarijo vremenoslovci, to še ne pomeni mirnejšega vremena. Svarila so tako danes še vedno v veljavi zaradi močnega vetra, obilnega deževja in snega. Najhitrejše sunke vetra so zabeležili v vasi Aberdaron v Walesu, kjer je pihal s hitrostjo 150 kilometrov na uro.

Oranžna stopnja ogroženosti tudi na Irskem

Oranžna stopnja ogroženosti zaradi nevarnosti poplav na obalnih območjih velja tudi na Irskem, kjer je bilo brez oskrbe z električno energijo 10.000 domov, kmetij in podjetij.

Ciara | Avtor: Epa Epa

Za obsežne predele severa Francije je prav tako v veljavi oranžni alarm. Okrog 130.000 gospodinjstvom so v strahu pred poplavami na obalnih območjih odklopili elektriko. Francoski vremenoslovci so zabeležili sunke vetra s hitrostjo 130 kilometrov na uro, dosegli pa bi lahko celo 200 kilometrov na uro. V 31 departmajih je veter podiral drevesa in električne drogove ter odkrival strehe.

Prav tako so oranžni alarm razglasili tudi v Belgiji, kjer so odpovedali okrog 60 poletov v in iz Bruslja. V mestu je močan veter podiral drevesa in poškodoval nekaj stavb. Veter naj bi ponekod dosegel hitrost najmanj 130 kilometrov na uro.

V Nemčiji komajda vozi kakšen vlak

Nevihtni začetek tedna je dočakala tudi Nemčija, kjer danes vozi komajda kakšen vlak. Do najmanj 10. ure so ustavljene vse glavne železniške povezave. Vlak med Amsterdamom in Berlinom z nekaj več kot 300 potniki na krovu je naletel na padlo drevo, a mu je po dveh urah uspelo doseči najbližjo postajo. Številna letališča so skupno odpovedala več sto poletov, med drugim v Frankfurtu, Berlinu, Münchnu, Kölnu, Hannovru in Düsseldorfu.

Ciara | Avtor: Epa Epa

Ciara, ki jo v Nemčiji sicer imenujejo Sabine, je državo dosegla s severa, izjemno močan veter pa danes pričakujejo tudi na jugu države, kjer naj bi sunki dosegli hitrost do 140 kilometrov na uro. Kar nekaj šol je zaradi varnosti danes zaprtih.

Nevihta tdui na Danskem, Norveškem in Nizozemskem

V državi je bilo v divjanju neurja več ranjenih, od tega trije huje. Dve ženski je močno poškodovalo padlo drevo v Saarbrücknu, 16-letnico pa je poškodovala veja z drevesa v Paderbornu.

Nevihta je številne nevšečnosti povzročila tudi na Danskem, Norveškem in Nizozemskem. Odpovedali so denimo okrog 240 poletov na in iz amsterdamskega letališča Schiphol.

Ciara | Avtor: Epa Epa

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 2
  • ofclotun 19:52 10.februar 2020.

    www.Badoo.red - spletna stran za zmenke za odrasle, ki želijo najti partnerja za seks

  • NeAnonimni 12:53 10.februar 2020.

    Ko mediji začnejo nevihtam dajat imena, potem vem, da se mediji grejo resnično sistemsko strašenje populacije. S kakšnim namenom, lahko med drugim razkrije avtor I.H.