Svet
70 ogledov

VIDEO: Nad Sarajevom raste največji turistični center Balkana

Buroj Ozon Reševalni pas/Twitter
Na obronkih Bjelašnice so postavili temeljni kamen, ki naj bi označeval začetek gradnje turističnega naselja, namenjenega predvsem arabskim turistom. Poiumenovali so ga Buroj Ozon. Finančno ga podpira investitor iz Dubaja.

Kot pišejo bosanski mediji bo na prostoru, velikem okrog 140 hektarjev, zrastlo nekaj sto vil in na desetine hotelov, rekreacijskih objektov in prodajnih centrov. Izgradnjo centra so napovedovali že v začetku letošnjega leta.

Ismail Ahmed, izvršni direktor podjetja Buroj International Group, ki finančno stoji za projektom, je ob simboličnem začetku gradnje povedal, da naj bi šlo za izgradnjo centra okrog 2,3 milijarde evrov. Cel objekt naj bi predstavljal največje turistično naselje na Balkanu.

Župan občine Trnovo, na območju katere so začeli graditi center, Ibro Berilo je na današnji slovesnosti povedal, da je za začetek gradnje predvidenih 930 milijonov evrov, pri čemer je izpostavil, da gre za podvig zgodovinskega pomena. "Ta projekt bo povezal ljudi iz vseh koncev sveta. To bo največje turistično naselje v Bosni in Hercegovini, namenjeno vsem državljanom in turistom iz vsega sveta." Na slovesnosti je bil prisoten tudi nekdanji hrvaški predsednik Stipe Mesić, ki je izpostavil pomen centra tudi za sosednje države.

O podjetju, ki se pojavlja kot investitor, pišejo bosanski mediji, ni veliko podatkov. na njihovi spletni strani so na voljo le splošne informacije, ki nakazujejo, da so s poslovanjem začeli leta 2007 in da gre za eno vodilnih podjetij v Dubaju, ki se ukvarja z nepremičninskimi posli.

Prostor, na katerem je Buroj International Group začela graditi turistični center je zelo redko poseljem, krasi ga neokrnjena in do današnjega dne v celoti ohranjena narava. Ekološka združenja so zato že izrazila zaskrbljenost zaradi projekta, saj ta zajema tudi območje dragocenih izvirov pitne vode, nujnih za oskrbo Sarajeva, pred začetkom gradnje pa niso opravili vseh potrebnih študij možnega vpliva gradnje.

V okviru Buroj Ozona bodo na Bjelašnici postavili tudi Zayed Mall, enega največjih trgovskih centrov v regiji, ki bo imel okrog milijon kvadratnih metrov površine. Prostor v njem bodo našle trgovine, otroška zabavišča, lepotilne salone, spa centre, bare, kino dvorane, restavracije in parkirišče za 1.500 vozil. Zgradili bodo tudi veliko bolnišnico s heliodromom na strehi.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 2
  • lotty 08:10 20.september 2016.

    Na balkanu center s svojo bolnišnico,sredi Ljubljane svojo stanovanjsko sosesko,džamijo z vrtcem.Uveljavljanje svoje kulture,načina življenja in priseljevanje.Dragi SLOVENČKI mi se bomo pa med sabo pojedli.Se prepiramo, ne cenimo slovenskega jezika.Še priseljenci po petih letih ne govorijo slovensko,zakaj,saj mi z njimi ...prikaži več angleško.Kje v tujini je tako.Prvi pogoj za službo je drugje znanje njihovega jezika.Pa pri nas....ne cenimo sebe,tudi drugi nas ne!

  • izRODEk 21:36 19.september 2016.

    "....in kamele bodo pile vodo iz Rena." vam je povedal Nostradamus. Pa tudi baba Vanga je bila podobnega, še bolj radikalnega mnenja :)Sprijaznite se (mene ne moti, meni je vseeno), muslimani so na poti, da popolnoma zavzamejo EU. EU ...prikaži več je mrtva. Samo zavedate se še ne :) Ubil jo je gospod Pohlep #pravvamje