Svet
2110 ogledov

Video: Nasina raketa treščila v asteroid

Nasa Dart trčenje asteroid Epa
Ameriška vesoljska agencija Nasa je uspešno izpeljala poskus preusmeritve asteroida.

Ameriška vesoljska agencija Nasa je s pomočjo sonde DART poskušala preusmeriti pot asteroida Dimorfosa. S poskusom so želeli preveriti, ali je mogoče na tak način spremeniti pot asteroidov, ki bi lahko bili nevarni Zemlji.

Gre za prvi takšen poskus planetarne obrambe. Nasa je želela s tem preveriti, ali bi se bilo mogoče izogniti katastrofi, kakršno je povzročil asteroid, ki je bil kriv za izumrtje dinozavrov. 

Pri izbiri asteroida, ki so mu želeli spremeniti tirnico, so iskali takšnega, kjer so lahko ves čas spremljali dogajanje, obenem pa ni bilo nobene nevarnosti za Zemljo. Izbrali so asteroida Didymos, s premerom 780 metrov, in njegovo luno Dimorphos, s premerom 160 metrov. Dimorphos je bil najbolj primeren kandidat, saj kroži okoli Didymosa, kar znanstvenikom omogoča lažje zaznavanje morebitnih sprememb v njegovi poti. Gre za asteroid običajne velikosti, ki bi v primeru trka z Zemljo lahko uničil posamezno mesto. 

DART je ob trčenju z Dimorphosom povzročil le malenkosten premik asteroida, kar pa bi na daljši rok moralo dati večji učinek. Pri Nasi so dosedanji del misije označili za uspeh.

Po podatkih, s katerimi trenutno razpolaga Nasa, ni nevarnosti, da bi v naslednjih sto letih na Zemljo padel doslej znan asteroid, ki ima premer večji od 140 metrov. Ob tem pa opozarjajo, da po njihovi oceni trenutno vedo le za 40 odstotkov takšnih asteroidov. 

Asteroid, ki je povzročil izumrtje dinozavrov, je imel premer 10 kilometrov. Ob njegovem trku je nastal 177 kilometrov širok in skoraj 20 kilometrov globok krater. Približno 75 odstotkov živalskih in rastlinskih vrst je izumrlo. 

Že manjši asteroidi lahko ob trku povzročijo veliko škode. Pred devetimi leti je nad mestom Čeljabinsk na Uralu eksplodiral 20 metrov širok asteroid. Ob eksploziji se je sprostila moč, enaka eni tretjini moči atomske bombe, ki je bila odvržena na Hirošimo. 

Profesor Colin Snodgrass z univerze v Edinburgu in član ekipe DART je za Sky News poudaril, da je udarec asteroida edina vrsta naravne nesreče, ki jo lahko zaznamo nekaj desetletij pred dogodkom. 

dezurni@styria-media.si

 

Komentarjev 1
  • Avatar luckyss
    luckyss 07:02 27.september 2022.

    Vse "lepo in prav" vendar fizično preverjanje učinka trka nekako "ne sede"....Te zadeve se že dolgo lahko natančno simulirajo v računalniškem programu . Verjetno gre pri zadevi še za kaj drugega, kar pa seveda ni za javnost..