Svet
12754 ogledov

Video: Nesreča v Benetkah, križarka v ladjico in pomol

Nesreča v Benetkah
1/6
Reševalni pas/Twitter
Panika v pristanišču Benetk, ni šlo brez žrtev.

V Benetkah se je danes zgodila pomorska nesreča, ko je ladja za križarjenje MSC Opera trčila v pomol in poleg tega še v eno turistično ladjico. 

Po podatkih italijanske tiskovne agencije Ansa sta bila v trčenju 275 metrov dolge ladje Opera družbe MSC v turistično ladjico ob pomolu San Basilio lažje poškodovana najmanj dva človeka, dva pa so prepeljali v bolnišnico na opazovanje. Katere narodnosti so poškodovani, za zdaj ni znano.

Nesreča se je zgodila v kanalu Giudecca v središču Benetk. Na enem od video posnetkov je videti ladjo za križarjenja Opera, ki z glasno sireno opozarja ljudi, ki bežijo s pomola. Na ladjici naj bi bilo v času nesreče okoli 130 ljudi, medtem ko ladja Opera lahko sprejme skoraj 2700 potnikov.

Nesreča ladje v Benetkah | Avtor: Epa Epa

Ansa še poroča, da je ladji za križarjenje med pristajanjem odpovedal motor, o čemer je nemudoma obvestila pristojne oblasti v pristanišču. Veliko ladjo, ki se je po okvari nenadzorovano bližala pomolu, sta skušala zastaviti dva vlačilca, a se je enemu od njiju strgala vlečna vrv.

Zaradi trčenja so mestne oblasti odpovedale za danes predvidena tradicionalni sprevod in regato gondol, čolnov in drugih manjših plovil, ki naj bi med drugim potekala tudi po kanalu Giudecca.

Video s Twitterja prikazuje, kako ljudje na kopnem bežijo pred velikansko križarko. Po poročanju italijanskih medijev je bilo nekaj ljudi ranjenih, nekateri naj bi tudi popadali v morje. Natančnejši podatki še niso znani.

Corriere della Sera poroča, da bi lahko dogodek povzročila tehnična okvara. Tako naj bi se strgal kabel, s katerim je vlačilec vlekel križarko med mestne kanale. Opera pa se nato ni mogla ustaviti zaradi močnega toka in je med glasnim tuljenjem opozorilne sirene zadela ob pomol ter tam parkirano ladjo.

Ladja MSC Opera je bila zgrajena pred 15 leti in ima prostora za 2.679 ljudi, poroča France24.

Nesreča ladje v Benetkah | Avtor: Epa Epa

V Benetkah že dlje časa poteka burna razprava o tem, ali bi ladjam za križarjenja prepovedali vstop v središče mesta. Unesco je že večkrat posvaril, da velike ladje ogrožajo kulturno dediščino mesta na vodi, okoljevarstveniki pa opozarjajo, da ladje ogrožajo občutljivi ekosistem beneške lagune. Že nekaj let v Benetkah zato razmišljajo, da bi ladje za križarjenja plule po turistično manj zanimivi poti in pristale v industrijski četrti Marghera, čemur pa nasprotujejo podjetniki, ki se bojijo, da bodo ob posel.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 4
  • SamCam 14:15 02.junij 2019.

    Smo bili z družino mesec dni nazaj ravno s to križarko na križarjenju in je bilo super. Smo občudovali kapitana, ki je manevriral v Kotorju. V Benetkah pa za plovbo skrbijo vlačilci, tako, da se je res morala zgoditi okvara ...prikaži več s strani teh malih a močnih ladjicah.

  • janka10 13:44 02.junij 2019.

    Katastrofa je že ker puščajo take ladje do sv.M ,te sploh ne pašejo v tako antično mesto in to samo zaradi businesa,verjetno bi se dalo pripeljati te turiste kako drugače do centra...