Svet
8617 ogledov

Video policiste postavil na laž, mesto v plamenih

George Floyd
1/17
Youtube
V ameriškem Minneapolisu so se v sredo nadaljevali protesti zaradi smrti temnopoltega osumljenca, ki je umrl med aretacijo.

Policist Derek Chauvin je skupaj s tremi policisti sodeloval pri ponedeljkovi aretaciji 46-letnega Georgea Floyda, ki naj bi poskušal v trgovini plačati s ponarejenim bankovcem. Policist je med aretacijo najmanj osem minut klečal na vratu osumljenca in ga dušil. "Prosim, ne morem dihati,“ je moledoval 46-letnik, a policist svojega kolena z njegovega vratu ni umaknil niti po prihodu reševalca, ki je preveril njegov srčni utrip. Eden od policistov je Floydu celo odvrnil, da če lahko govori, lahko tudi diha. Obdukcija še ni ugotovila uradnega vzroka smrti.


Policija se je branila, da se je zdelo, da je osumljenec pod vplivom prepovedanih substanc in da se je upiral aretaciji. Slednje ne drži, kar dokazuje tudi spodnji video. Floyd se ni upiral in je bil miren.

Sprva mirni protesti so postali nasilni

Policist je izgubil službo, niso ga pa aretirali, k čemur je pozval celo župan Minneapolisa Jacob Frey. "Zakaj ta človek še ni v zaporu?" se je vprašal župan glede nasilnega policista. Pravosodni minister Minnesote Keith Ellison, ki je temnopolt, mu je odgovoril, da preiskava poteka. Zadevo preiskuje tudi ameriški zvezni preiskovalni urad FBI z vidika kršenja državljanskih pravic.

Županov poziv k aretaciji policista, ki je sledil potem, ko so policiste odpustili, vseeno ni pomiril javnosti. Večja skupina protestnikov se je v torek in sredo zbrala pred policijsko postajo, kjer so bili zaposleni zdaj že odpuščeni policisti. Nekateri so v stavbo metali kamenje in steklenice, policisti pa so odgovorili z gumijastimi naboji in solzivcem. Protestniki so se zbrali tudi pred Chauvinovo hišo v predmestju Minneapolisa in mu dovozno pot do hiše poškropili z rdečo barvo tar na tla napisali morilec.

George Floyd | Avtor: Profimedia Profimedia
V mestu je ponoči izbruhnil celo velik požar.

Odvetnik pokojnikove družine, sicer znani odvetnik za državljanske pravice Benjamin Crump, je protestnike že pozval k dostojanstvu. "Ne moremo se spustiti na raven svojih zatiralcev in ne smemo ogrožati drug drugega v času pandemije. Zahtevali bomo trajne spremembe z osvetlitvijo nesprejemljivega obnašanja," je dejal.


Načelnik policije Minneapolisa Medaria Arradondo je javnost prosil za potrpežljivost in spoštljivost. Arradondo je prišel na položaj po letu 2017, ko je moral predhodnik najti novo službo, ker je temnopolti policist ustrelil belo žensko, ki je prijavila spolni napad. Arradondo zagotavlja, da skuša spremeniti kulturo policije Minneapolisa, kar zahteva svoj čas.

Ameriški predsednik Donald Trump je v odzivu sporočil, da gre za zelo žalosten dogodek in odredil pospešeno zvezno preiskavo. Predsedniški kandidat demokratov Joe Biden je dejal, da je Floydova smrt del vraščenega sistemskega cikla krivičnosti, ki še vedno obstaja v ZDA in reže v srce svetega prepričanja, da imajo vsi Američani enake pravice. Biden je vesel, da so policiste odpustili, vendar ne verjame, da je to dovolj.

Do protestov je sicer prišlo tudi v Los Angelesu. 

Komentarjev 4
  • ode 06:43 29.maj 2020.

    En zločinec in prejemnik socialne podpore manj.

  • boris013 23:45 28.maj 2020.

    Kako ne samo naj povejo kateri policisti že 20 let sprevajajo ilegalce skupaj z Mup RH in v opravičilo povejo da grejo tak naprej v severne države sam da denar njim pustijo. Če to povejo pade tud vlada z lahkoto ...prikaži več pa sploh ni treba ljudem na ceste sam upam da nas iz šengena ne vržejo kr avstrija je že poslala vojsko na našo severno mejo upam da jo ne zaprejo še italjani.

  • marjeta698 16:59 28.maj 2020.

    V SLO TO NEBI BILO MOGOČE