Svet
4709 ogledov

Video: "Pomagajte, prosim, najdite prijateljico!"

Britanki v plazu
Britanki sta imeli srečo, da ju je opazil izkušeni domačin.

V švicarskem Verbierju je plaz 31. januarja zasul dve britanski smučarki, ki sta smučali izven urejenih smučarskih prog. 

"Pomagajte mi, prosim vas, pomagajte! Kje je prijateljica? Najdite jo, prosim," vpila smučarka, medtem ko so jo reševali izpod kupa snega. 

Rešil jo je izkušeni domačin

"V redu je, lahko dihaš, v redu je," je odgovarjal mimoidoči snowboarder, ki je njo in prijateljico rešil izpod snega. Vse je posnel in objavil posnetek v opozorilo vsem, ki ne upoštevajo opozorilnih tabel. 

Britanki sta imeli veliko srečo, da je mimo pripeljal izkušeni smučar Victor Leibenguth

"Spuščali sta se izven prog. Tega dne je padlo za meter snega na kraju, kjer štiri tedne ni bilo svežega snega, tveganje za plazove je bilo zelo visoko," je za medije povedal Leibenguth, ki je doma iz Verbierja in območje dobro pozna. 

Videl je, kako je smučarki odnesel plač. "Zelo hitro smo našli prvo, jo izvlekli iz snega in začeli iskati drugo smučarko," je povedal Leibenguth. "Ona se je nahajala 70 metrov nižje in kmalu smo izvlekli njo. Preostali smučarji so smučali naprej, nastal je nov plaz, ki je zasul še enega človeka. No, tudi on se je izvlekel."

V opozorilo vsem smučarjem

Neverjetno se mu zdi, da izven smučarskih prog smučajo neizkušeni smučarji in snowboarderji. Zato je med reševanjem posnel video s kamero, ki je bila zataknjena za njegova oblačila. "Nisem pristaš takih videov, a upam, da bo komu pomagal in spodbudil ljudi, da bodo bolj previdni," je povedal. 

Britanki sta imeli srečo, tudi zato, ker sta bili opremljeni z zračnimi blazinami, ki so narejene prav za takšne primere. Ko ju je zasul plaz, sta se aktivirali in jima pomagale, da sta ostali na površju.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.