Svet
12743 ogledov

Video: V Genovi se je zrušil 100-metrski viadukt prek avtoceste

Zrušenje avtocestnega viadukta Morandi v Genovi je po podatkih notranjega ministrstva terjalo najmanj 11 smrtnih žrtev, med njimi enega otroka

Reševalci navajajo, da je dogodek zahteval več deset žrtev, najmanj štiri huje poškodovane so že izvlekli iz ruševin in jih prepeljali v bolnišnico.

Številni reševalci različnih služb preiskujejo prizorišče nesreče, kjer je pod ruševinami pokopanih še več avtomobilov in tovornjakov. Med drugim so po poročanju italijanskih medijev reševalci našli trupla, ukleščena v uničene avtomobile.

Reševalni akciji se je pridružila tudi t. i. ekipa Usar - gasilci, specializirani za reševanje v urbanih nesrečah. Na kraju dogodka je okoli 200 reševalcev različnih služb. Na kraj so že prispeli tudi vodniki reševalnih psov, ki bodo v močnem dežju pod ruševinami pomagali iskati žrtve.

Okoli 100 metrov viadukta se je opoldne v hudem neurju zrušilo kakih 40 metrov globoko na naseljeno območje, med drugim so pod viaduktom stanovanjski bloki, nakupovalna središča, skladišča in železniški tiri. Del viadukta se je zrušil na skladišče občinskega komunalnega podjetja, del pa v potok Polcevera. Preventivno so okoliške stavbe evakuirali.

Zaenkrat domnevajo, da je do nesreče prišlo zaradi slabega vremena, ki je danes zajelo ligursko obalo. Že zjutraj je ligurska civilna zaščita razglasila oranžno stopnjo ogroženosti zaradi vremena. Očividci zrušenja poročajo, da so tik pred nesrečo videli, kako je strela udarila v viadukt, poroča Ansa.

Avtocesto A10 so zaprli v obe smeri.

Viadukt so odprli 4. septembra 1967. Dolg je 1182 metrov, visok 45 metrov, naslanja pa se na tri betonske stebre, ki so visoki 90 metrov. Najdaljši razpon med dvema stebroma je 210 metrov. Vse od njegovega odprtja pred štirimi desetletji je bil viadukt predmet razprav, tudi zato, ker je bil speljan nad gosto poseljenim predelom Genove. V zadnjih letih so ga temeljito prenovili, navaja časnik L'Eco di Bergamo.

Avtocesto so odprli leta 1967, leta 2016 pa naj bi ta odsek obnovili.

Minister za transport Danilo Toninelli je na Twitterju zapisal, da se boji grozljive tragedije. Dodal je, da spremlja razvoj dogodkov in izrazil sožalje. Tudi notranji minister Matteo Salvini je sporočil, da spremlja razmere.

Minuli teden se je v Bologni zrušil del avtoceste, in sicer po seriji eksplozij, ki so sledile trčenju tovornjaka cisterne v druga vozila.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 5
  • mph 16:05 14.avgust 2018.

    Ma nehajte s tem slabim vremenom!! A zaradi tega se rušijo viadukti? Povejte raje, da celo Italijo nadzira mafija, še posebaj pri gradbenih delih. No, možno tudi, da gre za pač grozljiv kiks arhitektov.

  • jakec1575 15:50 14.avgust 2018.

    Sama sreca, da se ni zrusilo na bloke in je zdrzala tista konzola.

  • umetnik123 14:15 14.avgust 2018.

    Ne morem verjeti, da je promet zaprt, in to v obe smeri. Pa kaj je z novinarjem, ki je to napisal ????????