Svet
3989 ogledov

Video: Zagorel tudi simbol mesta

požar v Kartumu
1/2
Profimedia
V okolici sedeža vojske v sudanski prestolnici Kartum so v nedeljo že drugi dan zapored potekali intenzivni spopadi za oblast med vojsko in paravojaškimi silami za hitro podporo (RSF). Zagorelo je več stavb.

"V okolici sedeža vojske zdaj potekajo spopadi z različnimi vrstami orožja," je za francosko tiskovno agencijo AFP povedal eden od prebivalcev Kartuma. Druge priče pa so povedale, da so slišale eksplozije, ko je vojska s topništvom napadla baze paravojaških sil RSF. Priče so poročale tudi o spopadih v mestu El-Obeid.

V Kartumu je v spopadih zagorelo več stavb, med drugim tudi stavba ministrstva za pravosodje in stolp naftne družbe Greater Nile Petroleum Oil Company, prepoznaven nebotičnik, ki je pred leti postal simbol mesta.

Od 15. aprila, ko so se začeli spopadi med sudansko vojsko, ki jo vodi general Abdel Fatah al Burhan, in paravojaškimi silami RSF, ki jim poveljuje Burhanov nekdanji namestnik Mohamed Hamdan Daglo, je bilo v državi po oceni analitikov, ki sodelujejo v projektu ACLED, ubitih skoraj 7500 ljudi. Več kot pet milijonov ljudi pa je zapustilo svoje domove.

V sredo je odstopil posebni odposlanec ZN za Sudan Volker Perthes, ki so ga sudanske oblasti junija razglasile za nezaželeno osebo in mu prepovedale vstop v državo. V svojem zadnjem nagovoru v Varnostnem svetu ZN pred odstopom je opozoril, da bi spopadi v Sudanu lahko prerasli v totalno državljansko vojno.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 2
  • bobubob 11:07 19.september 2023.

    Za trenutek sem pomislil, da gori Janković. Simbol Ljubljane.

  • Pierre 15:13 18.september 2023.

    Boli me dupe za Irak i Iran, oni se kokaju, a ja sam miran (Bora Riblja Ćorba)