Svet
6642 ogledov

Videoposnetek: Poskušali so prevrniti čoln z migranti

Migranti v Grčiji
1/19
Epa
Migrantska kriza na turško-grški meji se zaostruje.

Turške oblasti so včeraj javnosti posredovale videoposnetek, iz katerega je razvidno, da poskuša grška obalna straža prevrniti čoln z migranti z Bližnjega vzhoda, ki poskušajo na grški obali doseči Evropo. 

Iz posnetka je razvidno tudi, da se gumenjaku z migranti približa motorni čoln, na katerem moški s palico odriva migrante, drugi moški na čolnu pa strelja s pištolo v zrak. 

Grške oblasti so medtem objavile svoj videoposnetek, na katerem je prikazana plovilo, ki potuje v smeri Lezbosa in ga v turških vodah spremljajo turške patrulije. Grška obalna straža jim je želela preprečiti dostop v grške teritorialne vode, tuške oblasti pa naj bi čoln, ko je vstopil v grške vode, namerno prevrnile. 

V ponedeljek pred obalo Lezbosa umrl deček

Pred obalo Lezbosa je sicer včeraj potonil čoln z več deset migranti, pri čemer je umrl majhen deček - eden od dveh, ki so ju po nesreči našli nezavesntega v Egejskem morju. Enega so uspeli oživiti in ga odpeljali v bolnišnico, rešili pa so še 46 preostalih potnikov. 

Razmere v Grčiji se zaostrujejo, potem ko je turški predsednik Recep Tayyip Erdogan v soboto objavil, da so migrantom odprta vrata iz Turčije v Evropsko unijo, s čimer je očitno želel okrepiti pritisk na zahodne države, da podprejo njegovo vojaško operacijo v Siriji.

Številni migranti ujeti na turško-grški meji

Migranti v Grčiji | Avtor: Epa Epa

Številni migranti so se zato napotili proti turško-grški meji, Grčija pa je na mejo napotila vojsko, da bi migrantom, ki so ostali ujeti v žepu med Grčijo in Turčijo, preprečila vstop v državo. Grška vojska migrante, ki poskušajo prečkati mejo, zaustavlja s solzivcem in zastraševalnimi bombami.

Zaradi migracijske krize bodo grško kopensko mejo danes obiskali predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen, predsednik Evropskega sveta Charles Michel in predsednik Evropskega parlamenta David Sassoli.

Migranti v Grčiji | Avtor: Epa Epa

V Bruslju Turčijo pozivajo k spoštovanju migracijskega dogovora, ki sta ga EU in Turčija sklenili marca 2016 - v zameno za zajezitev migracijsekga toka v Evropo je unija v okviru dogovora Turčiji namenila šest milijard evrov za pomoč sirskim beguncem v Turčiji.

Frontex na pomoč Grčiji

Iz evropske agencije za zunanje meje Frontex so v ponedeljek sporočili, da bodo v pomoč Grčiji pri sooočanju z velikim številom nezakonitih prehodov zunanje meje unije aktivirali skupino za hitro posredovanje v Egejskem morju, za kar je zaprosila Grčija. 

Migranti v Grčiji | Avtor: Epa Epa

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 39
  • Žurnalček 23:45 06.marec 2020.

    A se naj mar zanašamo na starogrške zgodbice , da jih bo odpihnil strašanski vihar ? Vsaka čast Grki !

  • Janez 18:07 04.marec 2020.

    Po političnem prepričanju sem levo od levega, vendar ne podpiram nedovoljenega vstopa v drugo državo. Včasih se je zaradi ilegalnega prehoda meje streljalo na ljudi z pravimi naboji. Nered in delovanje brez pravil vodi v anarhijo. Čeprav je tudi res, ...prikaži več da so zahodni režimi vključno z SLO povzročili razdejanje v državah od koder prihajajo večinoma ekonomski migranti. Evropa in tudi SLO BI MORALI POSKRBETI, DA SE NJIHOVE DRŽAVE HITREJE RAZVIJAJO NE PA DA JIH EKONOMSKO IN MATERIALNO IZKORIŠČAJO!

  • McClain 16:18 03.marec 2020.

    pobajte enkrat v Avstralijo vdret brez papirjev. Malo morgen. Oni delajo zase in za svoje ljudi, tiste ki delajo in plačujejo davke, pa tiste ki tam uzivajo pokoj, pa za svoje otroke in za svoje bolane. Tako se dela in tako je prav.