Svet
12 ogledov

Viktor boljši od Julije

Žurnal24 main
Viktor Janukovič je po vzporednih volitvah z 48,7 odstotka za las zmagal na ukrajinskih predsedniških volitvah. Julija Timošenko je prejela 45,5 odstotka glasov, a poraza noče priznati.

Pribočnik Timošenkove je ob tem dejal, da so rezultati izven intervala zaupanja ter da je še prezgodaj, da bi lahko razglasili zmagovalca. Timošenkova zato poraza noče sprejeti. Že pred volitvami je napovedala vnovično štetje glasovnic v primeru poraza, zato se Ukrajini obeta še nekaj nestabilnih tednov.

V Janukovičevem taboru so se na to odzvali z besedami, da je Janukovič "absolutno zmagal". " To pomeni absolutno zmago za Viktorja Janukoviča in Julija Timošenko ne bo pridobila ničesar s spodbijanjem rezultatov na sodišču," je medijem povedala Janukovičeva pribočnica Anna German.

Gole protestnice

Tik preden je svoj glas oddal Viktor Janukovič je na volišče vdrla skupina štirih žensk, ki so bile od pasu navzgor gole. Kričale so, da imajo dovolj "posiljevanja demokracije" v Ukrajini.

 

 | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main

 

Poudarile so, da ne protestirajo proti Janukoviču ali v podporo njegovi protikandidatki temveč proti "koncu demokracije" v državi.

 

Raziskave na strani Viktorja
Javnomnenjske raziskave zmago v drugem krogu napovedujejo prvaku opozicije Janukoviču, dobil naj bi od šest do 12 odstotkov več glasov kot sedanja premierka Timošenkova. Velika razlika med kandidatoma je bila že v prvem krogu, ko je Janukovič dobil 35-odstotno podporo, Timošenkova pa 25 odstotkov.

Nova oranžna revolucija?
Timošenkova je v primeru poraza zaghrozila s podobnimi protesti, kot so bili že leta 2004, znani so kot oranžna revolucija.

Od zmagovalca je odvisna tudi prihodnja usmeritev države. Janukovič je bolj naklonjen Kremlju, Timošenkova pa bi krmilo države obrnila proti Evropski uniji.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.