Svet
88104 ogledov

Ne bodo več izdali covidnega potrdila, če si prebolel, nisi pa cepljen

Policijska ura Madžarska; covid-19 Epa
Madžarski premier je s 15. februarjem napovedal nove ukrepe v boju proti pandemiji.

Madžarski premier Viktor Orban je v povezavi s pandemijo covida-19 na državnem radiu danes napovedal nove zajezitvene ukrepe. S 15. februarjem se bodo tako spremenila pravila glede uporabe covidnega potrdila, v skladu s katerimi preboleli ne bodo več izenačeni s cepljenimi.

Od sredine februarja covidnega potrdila ne bodo mogli več dobiti tisti, ki so preboleli covid-19, niso pa cepljeni. Potrdilo bodo prejeli le še tisti, ki so bili trikrat cepljeni ali tisti, ki so drugi odmerek prejeli v manj kot šestih mesecih, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Obenem bodo skrajšali čas karantene z deset na sedem dni, v primeru negativnega testa na okužbo pa jo bo mogoče prekiniti po petih dneh, je še dejal Orban. V primeru karantene v šolah necepljeni otroci ne bodo mogli biti fizično navzoči pri pouku.

Svet Države po Evropi z rekordnimi števili okužb in novimi zajezitvenimi ukrepi

Vlada po Orbanovih besedah podpira četrti odmerek cepiva proti covidu-19. Že v četrtek je sicer sporočila, da bo zaradi hitro naraščajočega števila okužb v državi državljanom ponudila četrti odmerek. Kljub naraščanju okužb pa je v bolnišnicah na voljo dovolj zmogljivosti, prav tako je dovolj cepiva, je poudaril Orban.

V bolnišnicah se zaradi covida trenutno zdravi 2611 ljudi, 243 jih potrebuje mehansko predihavanje. Uradno je trenutno aktivnih 93.327 okužb, še 44.692 ljudem pa je bila odrejena karantenska odločba.

dezurni@styria-media.si

 
Komentarjev 6
 • tlacan 02:15 15.januar 2022.

  To nima več nobene zveze s pandemijo. Gre samo še za ukrepe, ki bi prisilili ljudi v cepljenje. Na žalost se to primerja s cepljenji proti boleznim, ki so praktično bile izkoreninjene. Če bi to, kar nam sedaj vsiljujejo, bilo ...prikaži več cepivo bi zbolel zelo majhen odstotek cepljenih a ni tako. Sedanje cepivo kvečjemu pomaga k blažji obliki bolezni kar bi lahko imenovali preventivna terapija in nikakor cepljenje.

 • Avatar Halliolisa
  Halliolisa 23:55 14.januar 2022.

  Dobrodošli v najboljši intimni klub - - Se︆︆ns︆︆to︆︆s︆︆.︆︆C︆︆o︆︆m

 • Avatar jezeran
  jezeran 18:28 14.januar 2022.

  Bedak, vse več strokovanjakov trdi da bo isto kot gripa. On gre po poti Izraela, ljudje bi ga morali linčati, obglaviti, pa izgleda nimajo jajc