Svet
27 ogledov

Vir: Patriin svetovalec

Magnus Berglund YLE
Novinarjevo razkritje

“Nekdanji svetovalec Patrie Erkki Heinilä je prispeval ključne informacije za pripravo prve oddaje Resnica o Patrii,” je v včeraj predvajanem drugem delu oddaje na finski televiziji YLE povedal avtor Magnus Berglund. V oddaji je nastopil tudi slovenski novinar Blaž Zgaga, ki je finskemu novinarju govoril zlasti o trgovini z orožjem v 90. letih. Zgaga se je z Berglundom srečal decembra, ko je z njim naredil intervju, piše Dnevnik.si.

“Popravka ne bo”

V prvi oddaji leta 2008 je Berglund Janeza Janšo obtožil, da je od Patrie prejel podkupnino. Janša ga je tožil, slovensko sodišče pa je razsodilo, da morata YLE in Berglund Janši plačati odškodnino v višini 15 tisoč evrov ter v več medijih objaviti popravek. Berglund je včeraj napovedal, da popravka ne namerava objaviti, saj “finske svobode govora v Sloveniji ne morejo omejevati”.

Sodna postopka v zadevi Patria potekata v Sloveniji in Avstriji, na Finskem pa se je končal predkazenski postopek. V Sloveniji so na zatožni klopi Janša, Ivan Črnkovič, Jože Zagožen, Tone Krkovič in Walter Wolf. Predvajanje druge oddaje na slovenski televiziji so sicer Finci odklonili, so včeraj povedali 
na TVS.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.