Svet
16 ogledov

Virus Zahodnega Nila na Hrvaškem pri živalih

Komar Shutterstock
Simptomi se pojavijo tri do 14 dni po piku, medtem pa iz Srbije poročajo o 21 primerih okužbe in enem smrtnem primeru.

Potem ko so včeraj iz Srbije poročali o okužbah ljudi z virusom Zahodnega Nila in se spraševali, kako hitro lahko pride tudi k nam, danes hrvaški mediji poročajo, da so virus zaznali pri živalih.

O okužbah pri ljudeh ne poročajo, vendar so epidemiološke študije ugotovile prisotnost infekcije, pa tudi veterinarji, saj se virus lahko prenese tudi na kopitarje, je za tportal.hr pojasnila epidemiologinja Ira Gjenero Margan.

Virus prenašajo komarji culex, ki so tam udomačeni, redkeje pa tigrasti komarji, ki jih je v zadnjih letih prav tako najti na Hrvaškem. Rezervoar patogena so ptice, je še pojasnila epidemiologinja.

Virus se prenaša izključno s piki okuženega komarja in se ne prenaša s človeka na človeka. Simptomi so podobni prehladu ali gripi.

Ena oseba v Srbiji umrla

V Srbiji poročajo že o 21 zabeleženih primerih virusa pri ljudeh, poročajo pa o smrti okrog 60 let stare ženske, ki naj bi umrla že 13. avgusta, poroča srbski Press. "Žensko so v zelo težkem stanju pripeljali v kliniko za infekcije in tropske bolezni iz bolnišnice v Pančevu. Ni mogla niti govoriti. Več ni znanega, se pa predvideva, da je bila kronični bolnik, njeno kronično bolezen pa je poslabšal ta virus," Press navaja svoj vir.

Jelena Obrenović, specialistka epidemiologije in vodja beograjskega oddelka za preventivo in nadzor nalezljivih bolezni, pravi, da se težja oblika bolezni razvije pri eni od 150 okuženih oseb.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.