Svet
10 ogledov

Virusi tudi v oglasih

heker, pirat, piratstvo Shutterstock
Zlonamerni hekerji za širjenje virusov in druge zlonamerne kode vse pogosteje uporabljajo tudi spletne oglase.

Uporabniki spleta lahko viruse zato staknejo na povsem običajnih, neokuženih spletnih straneh. Virus se namreč skriva v oglasu, lastniki strani pa v večini primerov za izvor okužb sploh ne vedo.

Tako imenovano zlonamerno oglaševanje (malvertising) je bila ena glavnih tem na konferenci strokovnjakov za računalniško varnost Black Hat, ki je minuli teden potekala v Las Vegasu.

Zlonamernega oglaševanja je po besedah raziskovalcev ameriškega podjetja za omrežno opremo Cisco vse več, hekerje pa je skoraj nemogoče odkriti. Ti na veleprodajnem trgu zakupijo ogromno količino spletnih oglasov, a za zelo kratek čas. Preden oglaševalska podjetja odkrijejo, da gre za prevaro, zlonamerni oglasi že izginejo, skupaj z njihovimi naročniki.

Kot opozarjajo raziskovalci, lahko zlonamerno oglaševanje preraste v resen problem. Spletni oglasi namreč financirajo veliko večino spletnih strani po svetu. "Če bi se ta model spremenil, ali pa če ljudje več ne bi zaupali spletnim oglasom, bi bile posledice za internet lahko izjemno resne," so poudarili.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.