Svet
35 ogledov

Višino Mount Everesta bodo še enkrat merili

Mont Everest Reuters Žurnal24 main
Nepal je naročil novo raziskavo glede Mount Everesta, s katero želi nepalska vlada končati "zmedo" glede natančne višine najvišje gore na svetu.

Pred leti je kot uradna višina obveljala 8.848 metrov, a Kitajska in Nepal sta že dolgo v sporu, saj naj ta podatek ne bi držal. Kitajci namreč vztrajajo, da bi morala veljati višina skal, Nepalci na drugi strani vztrajajo, da velja meritev po višini snežne odeje, kar pomeni štiri metre razlike.

Lani sta se obe strani sporazumeli, da bo obveljala številka 8.848, a Kitajci so v praksi še naprej uporabljali "svoj izračun". "Začeli smo z novimi meritvami, da bomo razčistili to zmedo. Zdaj imamo tehnologijo in potrebne vire, da opravimo meritve," pa so zdaj sporočili predstavniki nepalske vlade.

Meritve bodo trajale dve leti. Kot zanimivost – leta 1999 so Američani z GPS tehnologijo namerili višino 8.850 metrov. Od takrat dalje ameriški National Geographic Society uporablja to številko, čeprav je Nepal nikoli ni uradno priznal.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.