Svet
5 ogledov

Visok jubilej v bolnišnici

Nelson Mandela Reuters
Nelson Mandela danes praznuje 95. rojstni dan. Kot že več kot en mesec ostaja priklenjen na bolniško posteljo.

"Madiba ostaja v bolnišnici v Pretorii, vendar so zdravniki potrdili, da se njegovo zdravstveno stanje počasi izboljšuje," je danes dejal južnoafriški predsednik Jacob Zuma.

Nekdanja soproga Winnie pa je dejala, da je njegov rojstni dan "darilo narodu“, in državljane pozvala, naj ga praznujejo z dejanji, z dobroto do drugih.   

V začetku junija so ga sprejeli v bolnišnico zaradi ponavljajoče se pljučnice. Njegove težave s pljuči naj bi bile povezane z nezadostno zdravljeno tuberkulozo, za katero je zbolel v zaporu.
V kritičnem stanju je še vedno priklenjen na bolniško posteljo, njegova družina in celotna Južnoafriška republika (JAR) pa sta že več kot en mesec na trnih in nestrpno pričakujeta nove novice o njegovem zdravstvenem stanju.

Predsednik samo en mandat

Mandela je zaradi boja proti apartheidu in za človekove pravice temnopolte večine v JAR v zaporu preživel 27 let. Po izpustitvi leta 1990 je postal prvi temnopolti južnoafriški predsednik. Predsedniški stolček je zasedal samo en petletni mandat, leta 1993 pa je prejel Nobelovo nagrado za mir. Iz politike in javnega življenja se je umaknil leta 2004.

Komentarjev 1
  • Oxxo 08:23 18.julij 2013.

    Bolj malo praznuje. Reveža poganjajo samo še aparati. Nerazumno od svojcev... 95 let ... zavidljiva starost.