Svet
120 ogledov

Visoka kazen za preprodajalce kart

denar, euro, bankovci Žurnal24 main
Italijanska Agencija za zaščito konkurence je v postopku proti spletnemu prodajalcu kart TicketOne in še štirim drugim spletnim ponudnikom skupaj izrekla za več kot 1,7 milijona evrov kazni.

Najvišjo kazen je dobilo podjetje TicketOne, nadzorniki so ga kaznovali s kar z milijon evri kazni zaradi nepoštene poslovne prakse pri prodajanju vstopnic za koncert Coldplay po spletu. Podjetje je na svoji spletni strani le nekaj minut po začetku predprodaje kart potrošnike obvestilo, da so karte za koncert že razprodane, ves čas pa je stran delovala zelo počasi oz. s številnimi težavami, poroča slovenska Zveza potrošnikov Slovenije.

Podjetje Podjetje TicketOne med drugim z ustreznimi tehničnimi rešitvami ni zagotovilo omejitve števila nakupa kart, nadzora nad številom kupljenih kart, ki jih je lahko kupil posamezni obiskovalec spletne strani, prav tako pa ni ustrezno ukrepalo, ko so bile ugotovljene kršitve. Že čez nekaj minut so se namreč pojavili oglasi na drugih spletnih straneh za karte po (najmanj) trikratni ceni.

Nepošteno prakso je Agenciji za zaščito konkurence prijavila italijanska potrošniška organizacija Altroconsumo. "Veseli smo, da je so se nadzorno organi končno odločili kaznovati nepošteno poslovno prakso podjetja TicketOne. Ne gre za osamljeni primer, takšne stvari se dogajajo potrošnikom po vsem svetu," je povedal Ivo Tarantino z omenjene organizacije.

V okviru postopka so tekle preiskave tudi proti štirim drugim podjetjem (t.i. skundarni prodajalci), ki po spletu prodajajo vstopnice: Seatwave, Viagogo, Ticketbis in Mywayticket. Ugotovili so številne kršitve zakonodaje, saj potrošnikom niso pred nakupom niso bili na voljo bistveni elementi za sklenitev pogodbe: npr. lokacije sedežev, pravice v primeru odpovedi dogodka in podatki o ponudniki. Skupaj so jim izrekli za več kot 700.000 evrov kazni.

dezurni@zurnal24.si

 
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.