Svet
200 ogledov

Vlada naj bi danes potrdila sklep o priznanju Palestine

Vojna Izrael - Palestina 9. 10. 2023 Profimedia
Vlada bo na današnji seji predvidoma obravnavala priznanje Palestine in sklep o tem posredovala v državni zbor, ki naj bi ga po napovedih potrdil prihodnji teden, s čimer bo postopek priznanja Palestine v Sloveniji zaključen.

Predloga sklepa o priznanju Palestine sicer ni na dnevnem redu današnje seje, ki so ga v sredo posredovali z vlade, je pa premier Robert Golob v minulih dneh napovedal, da bo vlada o tem danes odločala.

Vlada je postopke za priznanje Palestine sprožila že 9. maja. Takrat je napovedala, da bo odločitev v DZ poslala najkasneje do 13. junija.

Kot je v ponedeljek dejal Golob, vlada s priznanjem ne bo čakala tudi zaradi dogajanja v Rafi na jugu Gaze v minulih dneh, kjer je Izrael izvedel več smrtonosnih napadov. Po njegovih besedah je priznanje sicer le prva etapa pri iskanju dolgoročne rešitve izraelsko-palestinskega konflikta, Slovenija pa je kot odgovorna članica Varnostnega sveta ZN dolžna narediti vse za vzpostavitev trajnega miru na Bližnjem vzhodu.

V torek so Palestino že priznale Španija, Norveška in Irska. Slovenija si je prizadevala, da bi Palestino z njo priznala še kakšna članica unije, a pri tem ni bila uspešna. Nekaj držav naj bi sicer o tem razmišljalo.

Doslej je Palestino priznalo 145 članic ZN, vendar med njimi ni večine zahodnih držav. V zadnjem mesecu so jo poleg omenjene trojice evropskih držav priznale še štiri karibske države.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 11
 • leonardo 07:00 02.junij 2024.

  Kaj hitro bi bilo te vojne konec, če bi bilo le v interesu zahodnega sveta. Prekinili bi diplomatske odnose z Izraelom, nihče gospodarsko sodeloval z njimi in pokleknili bi. Ampak, na strani Izraelcev je veliko klavcev z našim SDS vred. ...prikaži več Tudi NSI ni dosti boljši, verjetno v imenu Boga.

 • Naklonsky 16:52 31.maj 2024.

  Neumnost. Vojne s tem ne bodo preprečili - le nagrada Hamasu za teroristični napad na Izrael! Najprej mirovna pogodba, nato priznanje!

 • Avatar Garancija
  Garancija 09:45 30.maj 2024.

  Vse trenutne vojne so,da se porabi čim več starega orožja,za drugo jim ni mar