Svet
21 ogledov

Vladajoča koalicija osvojila 60 odstotkov glasov

Traian Basescu Reuters
Vladajoča levosredinska koalicija je na nedeljskih parlamentarnih volitvah v Romuniji osvojila okoli 60 odstotkov glasov, kažejo danes objavljeni končni izidi.

Socialnoliberalna unija (USL) premiera Victorja Ponte je na volitvah v poslansko zbornico dobila 58,63 odstotka podpore, v senat pa 60,10 odstotka.

Opozicijska desnosredinska Desna Romunija (ARD) predsednika države Traiana Basescuja je dobila okoli 16,6 odstotka glasov v obeh domovih parlamenta. Sledi Ljudska stranka Dana Diaconescuja (PPDD) z okoli 14 odstotki podpore.

Petodstotni prag za vstop v parlament je prestopila še ena od strank madžarske manjšine UDMR. Volilna udeležba je bila 41,76 odstotka.

Volilna komisija bo razdelitev sedežev v parlamentu objavila v četrtek.

Predsednik Basescu je danes sicer napovedal, da mandatarja za sestavo nove vlade ne bo imenoval pred petkom, ko bodo končni izidi volitev objavljeni v uradnem listu.

Basescu je dal med predvolilno kampanjo večkrat jasno vedeti, da za mandatarja ne bo imenoval Ponte, tudi v primeru zmage USL. Po prepričljivi zmagi Pontove koalicije se Basescu o tem še ni izrekel.

Politični analitiki sicer ocenjujejo, da bi šlo za zlorabo položaja, če bi Basescu zavrnil imenovanje Ponte.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.